X
Annons
X
Recension

Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström Biografin om ”Bansai” den starkaste på länge

"Hon var inte så stark som hon var kaxig." Så formulerade sig den samtida beundraren John Landqvist om Ester Blenda Nordström. Och exakt så har Fatima Bremmer lyckats skildra henne i sin fina biografi.

Ester Blenda Nordström utforskar Kamtjatkahalvön i dåvarande Sovjetunionen med sin man René Malaise. Foto: Bonnierarkivet
Läs mer om Bokhösten 2017

Vissa böcker är mer efterlängtade än andra. Detta är en av dem. Sedan jag för längesen började intressera mig för Ester Blenda Nordström har jag önskat en biografi. Att det skulle bli en sorglig historia var oundvikligt, men Fatima Bremmer, som till sist axlade uppgiften, ser också allt det andra.

Man brukar säga att Ester Blenda var före sin tid, både som författare och människa, och det ligger mycket i det, men efter hand under läsningen av "Ett jävla solsken" slår det mig att hon ändå var fångad i sin egen tid, vilket med hennes temperament och läggning var minst lika svårt som att vara banbrytande.

Ester Blenda Nordström utforskar Kamtjatkahalvön i dåvarande Sovjetunionen med sin man René Malaise.

Foto: Bonnierarkivet Bild 1 av 4

Fatima Bremmer är journalist och författare. Hon har bland annat arbetat på Svenska Dagbladets kulturredaktion. 2011 utkom hon med den uppmärksammade boken ”De sista tanterna”, ett kulturhistoriskt porträtt över den svenska tanten.

Foto: Helén Karlsson Bild 2 av 4

Ester Blenda Nordström skrev i Svenska Dagbladet under signaturen ”Bansai”.

Foto: Svenska Dagbladet Bild 3 av 4

Ester Blenda Nordström (1891–1948).

Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X