Annons
X
Annons
X

Biografen Park stängs

På grund av hyreshöjningar övergår biografen Park i Stockholm till annan verksamhet i höst.

Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet i Stockholm

Den 30 september stängs den anrika biografen på Sturegatan 18 vid Humlegården i Stockholm, uppger SF Bio i ett pressmeddelande.

Det var 2015 som arrendeavtalet gick ut för biografen, varpå en hyreshöjning aviserades. SF Bio anger även den höjda momsen på biobiljetter och att biografen är i stort behov av renovering som orsaker till stängningen (lokalen lever inte upp till gällande krav på tillgänglighet).

Park öppnades 1941, den första filmvisningen skedde den 21 november 1941. Byggnaden är ritad av arkitekt Björn Hedvall. Salongen hade från början hela 923 platser.

Annons
X

Biografen brukar lyftas fram som en av Stockholms mer välbevarade singelbiografer, som utmärks av den klassiska neonbelysningen vid entrén.

– Biografen Park har med åren förlorat sin dragningskraft på publiken, säger Maria Skoglund, vd på SF Bio.

Skoglund menar att publiken hellre väljer SF:s moderna biografer och filmkomplex. Man hävdar också i pressmeddelandet att det i princip är omöjligt att driva en singelbiograf med flera hundra platser och bara en duk.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Naturligtvis är det tråkigt att behöva stänga Park. Men vi utvecklar hellre nya moderna anläggningar än att hålla omoderna biografer vid liv, fortsätter Maria Skoglund.

  Efter stängningen kommer Skandia på Drottninggatan vara SF Bios enda singelbiograf i huvudstaden.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet i Stockholm Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X