Annons

Biodrivmedel fel väg

Den ökade efterfrågan på rapsolja som medförs om vi börjar hälla rapsolja i tanken i större skala driver upp priserna och gör det dyrare för hjälporganisationerna (t.ex. FN, USAID) att handla upp livsmedel vid hungersnöd. Det skriver Bo Persson.

Publicerad

Lena Dahlman, Svenska Bioenergiföreningen, har i en replik på min artikel den 4/8 inte förstått att satsningar på biodrivmedel kan påverka världsmarknadspriserna på livsmedel som till exempel rapsolja. Den ökade efterfrågan på rapsolja som medförs om vi börjar hälla rapsolja i tanken i större skala driver upp priserna och gör det dyrare för hjälporganisationerna (t.ex. FN, USAID) att handla upp livsmedel vid hungersnöd.

Det faktum att över 1 miljard svälter nu - inte bara på Afrikas Horn - gör situationen extra bekymmersam. Hjälporganisationernas budgetar räcker till att mätta allt färre människor när priserna på matolja och spannmål stiger. Det är inte utan anledning som Jean Ziegler - en hög FN-tjänsteman med ansvar för matfrågor - gjorde sitt famösa uttalande att: 'biodrivmedel är ett brott mot mänskligheten' för några år sedan.

Annons
Annons
Annons