Annons

”Biobränsle inte lösningen på flygets utsläpp”

Flyget växer globalt och i Sverige och kommer att fortsätta att göra det om marknaden får bestämma. Det kan inte kompenseras med biodrivmedel. Att ersätta fossila bränslen med biobränslen hjälper inte för att få ner koldioxidhalten i atmosfären, skriver professor David van der Spoel.

Under strecket
Publicerad

Tankning med biobränsle på Arlanda i början av 2017.

Foto: Christine Olsson/TT

David van der Spoel.

Foto: Pressbild

Nu äntligen har en debatt om klimatpåverkan av vår livsstil blossat upp. Bättre sent än aldrig, och det bådar gott i ett valår! Fler och fler kända personer har gått ut och sagt offentligt att de slutat flyga och det finns en aktiv Facebookgrupp med namnet ”Jag flyger inte för klimatets skull”.

Samtliga riksdagsmän har frågats av SvD huruvida vi kan fortsätta flyga som vi gör i dag. Utöver att svara ”ja” eller ”nej” fanns det dock ett tredje alternativ, nämligen: ”ja, med biobränslen”. Och som man frågar får man svar. Många politiker använde detta som livboj för att visa sitt ansvarstagande för klimatet. Och regeringen tillsatte en utredare, Maria Wetterstrand, för ”att analysera hur flygets användning av hållbara biobränslen kan främjas för att minska utsläppen”.

Annons
Annons
Annons