Let the sunshine inBinoche briljerar i en av årets mest sorglustiga filmer

Juliette Binoche.
Juliette Binoche. Foto: Folkets Bio

Få filmveteraner vågar överraska och utmana sig själva – men franska Claire Denis regissören är en dem som gör det allra bäst. Hennes romantiskt drama med Juliette Binoche får toppbetyg av SvD:s Jon Asp.

Under strecket
Publicerad
Folkets Bio
Foto: Folkets Bio
Gérard Depardieu.

Gérard Depardieu.

Foto: Folkets Bio
Annons

Med filmer som ”Chocolat”, ”Beau travail” och ”White material” har Claire Denis för evigt skrivit in sig i filmhistorien. Diplomatdottern som växte upp i afrikanska kolonier har, sett till ren tematik, utmärkt sig som det postkoloniala utanförskapets mångsidiga uttolkare. Men ännu mer har hon vägrat dramaturgiska konventioner och moderiktningar för att i film efter film måla sitt eget universum, oavsett om det rört sig om finstämda familjedramer från förorten eller betydligt mörkare historier om besatthet och utsatthet.

Dessa världar har varit anslående, ännu oftare har de varit nedtonade, alltid har de följt sina egna regler för att etablera alldeles särpräglade stämningar, oftast förstärkta av Agnès Godards bilder och Tindersticks musik, båda kongeniala element i regissörens konstnärskap.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons