Annons
X
Annons
X

”Bingolotto” byter kanal på lördag

I snart 17 år har ”Bingolotto” roat - och oroat. Få underhållningsprogram har engagerat tittarna lika mycket.

På lördag är programmet tillbaka på den ursprungliga sändningsdagen, men i en helt annan kanal: TV 4 Plus. Frågan är om tittarna följer med.

Ett av landets äldsta tv-program, ”Bingolotto”, står inför sin kanske största utmaning någonsin när säsongspremiären går av stapeln på lördagkvällen. Programmet, som alltså är tillbaka på den ursprungliga ”Bingolotto”-dagen, sänds nämligen för första gången i TV 4 Plus - som på sin höjd toppar sina program med hälften av ”Bingolottos” tittare.

Annons
X

- Det här är en förändring som vi har diskuterat med Folkspel väldigt länge, och den är efterlängtad. Inte minst av alla trogna ”Bingolotto”-spelare, som har velat ha tillbaka programmet till lördagen, säger TV 4:s programchef Åsa Sjöberg, som även förklarar att flytten är en strategisk satsning på uppstickaren TV 4 Plus.

– Efter många diskussioner och moget övervägande har programmet nu fått landa där. Och som mamma till TV 4 Plus är jag så klart oerhört stolt och glad över att en kanal som håller på att växa får direktsänd underhållning på lördagen, det är inte så vanligt.

Under ”Bingolottos” glansdagar i mitten på 90-talet såldes 7 miljoner lotter per program. Den siffran är i dag ett minne blott, försäljningen ligger på omkring 550 000 lotter per program. Med tanke på att programmet ses av ytterligare omkring 200 000 personer, finns det alltså tittare som inte spelar. Den trenden hoppas man nu kunna vända.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har sett en ökning redan under hösten och det har inte hänt på flera år. Och så har lördagar visat sig vara en bättre konsumtionsdag för spel, säger Mathias Skoglund, produktchef på Folkspel som driver ”Bingolotto”.

  Även på TV 4 hoppas man på en ökad lottförsäljning, även om man räknar med att tappa tittare till en början.

  – Självklart blir det en övergångsperiod, vi får ha tålamod under våren och se vad som händer, säger Åsa Sjöberg, programchef för TV 4.

  Programledaren Rickard Olsson har tidigare beklagat sig över att det säljs för lite lotter. Var programmet sänds, är mindre viktigt.

  – Det spelar ingen roll om vi så sänder på webben så länge lotterna säljs och föreningslivet tjänar sina pengar. Jag hoppas att kanalbytet inte blir så farligt eftersom man samtidigt byter från söndag till lördag. Men alla har inte TV 4 Plus så det återstår att se hur det går, säger han.

  Att bytet av dag kompenserar kanalbytet hoppas även Mathias Skoglund, som dock poängterar att TV 4 Plus har fler tittare än de 78 procent av befolkningen som den senaste Sifo-mätningen visade.

  – Det finns ett mörkertal på tio procent som har kanalen men inte vet hur de får in den, så räkna med totalt 86 procent, säger han.

  Oavsett räckvidd har inte TV 4 Plus mer än 350 000 tittare en riktigt bra kväll. Med enkel huvudräkning låter det alltså som att hälften av tittarna kanske inte hänger med när ”Bingolotto” byter kanal.

  – Det är klart att det är dötrist för dem som inte kan eller tycker sig ha möjlighet eller råd att ställa in TV 4 Plus, det får vi beklaga. Men vi ser potentialen när det är exempelvis fotboll, att det finns många som är beredda att kliva in där om det bara är rätt innehåll, säger Åsa Sjöberg. (TT Spektra)

  Fakta/Säsongspremiären på lördag

  • Sänds klockan 18.00 i TV 4 Plus.

  + Rickard Olsson leder programmet.

  • Jessica Folcker, Amy Diamond, Jerry Williams, Mats Ronander och Rebel dela Questa band samt danspar från ”Let's dance” gästar programmet.

  + Carl Jan Granqvist lagar mat.

  • Premiär för nya barnmomentet Skattjakten.

  + Tio minuter längre sändningstid än tidigare. (TT Spektra)

  Fakta/”Bingolottos” historia

  + I de första tre programmen var Helene Engstrand programledare. Hon ersattes sedan av ”Loket”.

  • Började sändas i TV4 i oktober 1991.

  + Tittarrekordet för ”Bingolotto” är 3 140 000 tittare, från julfinalen den 23 december 1995.

  • Leif ”Loket” Olsson slutade som programledare 1999 och efterträddes av Lasse Kronér.

  + Under Lasse Kronérs ledning gick programmet till en början skapligt. Ibland hade han fler tittare än under ”Loket”, men ibland färre.

  • 2003 flyttades programmet till söndagar i stället för lördagar.

  + Lasse Kronér slutade 2004 efter att tittarsiffrorna rasat ned mot 400 000 tittare.

  • Programledarskapet togs då över av ”Loket”, men bara tillfälligt.

  + Hösten 2004 blev Gunde Svan ny programledare, men tittarsiffrorna fortsatte att vara låga.

  • Gunde slutade våren 2005 och efterträddes av Rickard Olsson.

  + Omkring 750 000 tittare har programmet haft varje vecka under hösten 2007. (TT Spektra)

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X