Annons

bin Ladins död blir het boknyhet

Han hade bland de hemligaste av alla hemliga jobb som medlem i en av USA:s specialstyrkor, Navy seals. Nu är det känt att han heter Matt Bissonnette och befann sig i täten när Team 6 rusade in i Usama bin Ladins gömställe i Pakistan en mörk natt i maj 2011.

Uppdaterad
Publicerad

Matt Bissonnette har skrivit boken No easy day om räden, under pseudonymen Mark Owen, med hjälp av en spökskrivare. Boken utkommer inte förrän i morgon men flera journalister och kritiker har redan läst den.

Det som orsakat mest uppståndelse är uppgifterna om att elitsoldaterna öppnade eld när al-Qaida-ledaren kom mot dem – och att bin Ladin var obeväpnad – trots att det i tidigare beskrivningar sagts att han hade vapen. Under träningsfasen ska en jurist i militären ha svarat på en fråga om det rörde sig om beställningsmord med ”…om han är naken med händerna i luften ska ni inte gå i strid… utan ta honom till fånga”.

Usama bin Ladin talar i ett tv-klipp från ett av sina gömställen.

Foto: AP Bild 1 av 2

Usama bin Ladins hus finns inte längre. Under bevakning av 500 poliser slog schaktmaskiner sönder resterna av det bostadskomplex där terrorledaren Usama bin Ladin dödades i den pakistanska staden Abbottabad.

Foto: ANJUM NAVEED/AP Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons