Annons
X
Annons
X

bin Ladin obeväpnad när han dödades

Usama bin Ladin var obeväpnad när han dödades av de amerikanska elitsoldaterna natten till i förrgår, säger en talesperson för president Barack Obama.

[object Object]
Bild tagen från videofilm inspelad i sovrummet där Usama bin Ladin ska ha dödats. Foto: REUTERS

De första uppgifterna om den amerikanska attacken mot Usama bin Ladins göställe gjorde gällande att han gjorde väpnat motstånd när han mötte elitsoldaterna. Så var det inte.

– Han var obeväpnad, men det fanns personer runt honom som var beväpnade och som gjorde motstånd, sade Jay Carney, en av Obamas presstalesmän vid en presskonferens som avslutades för några minuter sedan.

Skälet till eldstriden var alltså inte att bin Ladin själv sköt mot soldaterna utan att andra personer gjorde det.

Annons
X

Vid presskonferensen fick Carney också frågor om huruvida Vita Huset tänker släppa fotografier på den döde bin Ladin och videofilmer från attacken mot hans gömställe. Carney svarade att man fortfarande överväger hur man ska göra.

– Vi överväger det lämpliga i att offentliggöra bilderna. Det beror bland annat på om det gynnar eller missgynnar våra intressen. Jag hoppas att ni har tålamod med att få vänta på beslutet om bilderna, sade Carney till journalisterna i Vita huset.

Han menade också att man måste ta hänsyn till hur bilderna och filmerna kan uppfattas. Han fick också frågan om det fanns en videofilm från begravningen av bin Ladin, men ville inte kommentera det.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Bild tagen från videofilm inspelad i sovrummet där Usama bin Ladin ska ha dödats.

  Foto: REUTERS Bild 1 av 4

  Villan i Abbottabad, Pakistan, där Usama bin Ladin dödades.

  Foto: AP Bild 2 av 4

  Bilden visar vraket till den helikopter som kraschade under Navy Seals-insatsen mot Usama bin Ladin.

  Foto: AP Bild 3 av 4

  Orginalbilden från 2011. President Barack Obama är omgiven av tolv medarbetare, bland dem dåvarande utrikesministern Hillary Clinton (tvåa fr h) och antiterrorchefen Audrey Tomason (längst bak). Jiddisch-språkiga tidningen Di Tzeitung i New York fick senare be om ursäkt för manipulationen.

  Foto: AP Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X