Annons
X
Annons
X

Bilresa i Östeuropa

Läser då och då era intressanta och givande tips om resor. Själv funderar jag på bilresa i österled, till exempel Polen, Vitryssland och Ryssland. Är det något som kan rekommenderas? Fungerar bensinen där till våra bilar? Något att tänka på avseende försäkringar? Annat? / Hälsningar Lars Andersson

[object Object]
Krakow i Polen är värt ett besök om bilresan går österut. Foto: POLSKA STATENS TURISTBYRÅ

Att resa med bil i EU-landet Polen innebär inga större konstigheter. Ta gärna med ett registreringsbevis i original. I Polen hittar du flera välkända bensinmärken. Bensinen är överlag 95 och 98 oktanig.

Vägnätet varierar från moderna motorvägar till smala och tungt trafikerade landsvägar. Speciellt i städer är inbrott i bilar ett problem, särskilt om de bär utländska registreringsskyltar – välj därför i så stor utsträckning som möjligt bevakade parkeringsplatser, parking strzezony.

Om färden går till Ryssland bör du ta med dig internationellt körkort och registreringsbevis i original som bevisar att du är ägare till bilen. Trafikförsäkring som gäller för Ryssland är också att rekommendera.

Annons
X

Vid gränsövergången utfärdar den ryska tullen ett inresetillstånd, udostoverenie, för privata fordon. Tänk på att detta endast (!) ger innehavaren rätt att köra den aktuella bilen.

Bensinmackarna erbjuder vanligtvis 76, 92 och 95 oktan samt diesel. Ta gärna med en reservdunk i bagaget, eftersom det emellanåt kan vara långt mellan bensinmackarna.

I Vitryssland rekommenderas internationellt körkort. När det gäller försäkring, bör du kolla upp med ditt försäkringsbolag före avresan och skaffa ett grönt kort.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Motormännen har en behändig checklista för bilresor utomlands.


  Polska, Polens officiella resesajt finns info om att resa med bil i landet plus massor av matnyttigt om sevärdheter, evenemang, boende med mera.

  Ryssland.net har tips på vad som gäller för bilresor i Ryssland och Vitryssland.

  Via Barents Road kan du ladda ner
  en användbar pdf, Att köra bil i den ryska delen av Barentsregionen, med info om trafikkultur, bestämmelser, vägmärken med mera.

  Annons
  Annons
  X

  Krakow i Polen är värt ett besök om bilresan går österut.

  Foto: POLSKA STATENS TURISTBYRÅ Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X