Annons
X
Annons
X

Billströms prat och andras tigande

En avgång skulle skapa en bild av ett moderat misslyckande, som dröjer sig kvar över tid, och det blir inte lätt att få fram en ny, stark kandidat.

LEDARE | SVD

Det har spekulerats i att Moderaterna skulle vara i gång med en sorts avancerat dubbelspel i migrationspolitiken, där Tobias Billström tar på sig rollen som dramats skurk medan Reinfeldt får vara den gode. De senaste dagarnas händelser skjuter den hypotesen i sank.

För vem kan på allvar tro att någon listig krets i partiets ledning planerat vad som hänt? Att Billström först skulle säga konstigheter om regeringens egna förslag och svamla om blonda och blåögda flyktinggömmare, och att Reinfeldt sedan skulle ta sitt statsråd i örat så hårt att det var mycket nära att ramla av?

”Nu har han brustit vid ett par tillfällen... Han har att jobba hårt för att återvinna förtroende”, sade statsministern om sin migrationsminister igår eftermiddag. Ett par decibel till och det hade varit en avsättning.

Annons
X

Efter Reinfeldts tillrättavisning hänger Billströms ministerpost på en skör tråd, fast statsministern vill knappast att den ska brista. En avgång skulle skapa en bild av ett moderat misslyckande, som dröjer sig kvar över tid, och det blir inte lätt att få fram en ny, stark kandidat. Billström har gjort några pinsamma uttalanden i år, men dessförinnan har han klarat ett svårt jobb bättre än de flesta företrädare.

Bortom Billströms olyckliga formuleringar finns också reella utmaningar. Det kommer många asylsökande till Sverige och trycket är stort både på Migrationsverket och på mottagande kommuner. Det är brist på bostäder, skolan och omsorgen sätts under press. Att tala om människor som söker sig till vårt land i termer av ”volymer” gör inte saken bättre, men åsikten att fler europeiska länder bör ta emot fler flyktingar är varken orimlig eller unik. Så tycker även Stefan Löfven.

På motsvarande sätt är det bekymmersamt att så många som fått avslag på sin asylansökan ignorerar beslutet och stannar kvar i Sverige, och att så få av dem som varit med och lagt fast regelverket – och migrationsuppgörelsen – ställer upp och försvarar politiken i dess helhet. Öppenhet och generositet ska känneteckna migrationspolitiken, men den måste också präglas av realism. Annars förlorar den sin legitimitet. Problemet är inte bara Billströms prat utan också andras tigande.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X