Annons

Billström lovar satsa på parker

Det behövs både mer pengar och en bättre organisation för skötseln av Stockholm parker. Finansborgarråd Annika Billström (s) smider planer på en parksatsning. Men någon central parkförvaltning vill hon inte ha.

Under strecket
Publicerad

Trygghet, skönhet, gemenskap är nyckelorden för Annika Billström när hon skissar på ett parkprogram, som ska ta form de kommande månaderna. - Vi ska jobba fram det under hösten, så att det kan få genomslag mot våren. Många av Stockholms gröna oaser förfaller, som SvD beskrivit i flera reportage. Parker som en gång anlagts med stor omsorg förslummas, bl a för att stadsdelsnämnderna inte har råd med underhållet.

Stadsträdgårdsmästare Margareta Jonsson hoppas på ett centralt ansvar för parkerna. Billström vill tvärtom ge stadsdelarna mer makt. - Kunskaperna kan finnas centralt, men det lokala engagemanget är oerhört viktigt. Det är bättre att stadsdelarna får hela ansvaret, inte bara för driften utan också för investeringarna, säger hon. Ett sådant förslag kan också komma i den stora organisationsutredning som pågår i Stockholms stad. Då blir det politisk strid. - Det kommer bara att cementera problemet, säger oppositionsborgarråd Sten Nordin (m), som under hösten kommer att driva kravet på en central parkförvaltning. Folkpartiets Jan Björklund är öppen för att diskutera en ny organisation för parkerna, men tror att pudelns kärna egentligen är något annat. Brist på pengar, kort och gott.

Annons
Annons
Annons