Annons
X
Annons
X

Billström kritisk till skolrätt

Migrationsminister Tobias Billström (M) är emot sin egen regerings reform att papperslösa som bor i Sverige ska få laglig rätt att gå i gymnasiet. Det framgår av en
intervju i DN i dag.

Tobias Billström.
Tobias Billström. Foto: SCANPIX

Från och med den första juli får alla barn som vistas i Sverige utan tillstånd rätt till skolgång, enligt den migrationspolitiska uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet. Men migrationsminister Tobias Billström (M) ogillar att papperslösa barn och ungdomar ges laglig rätt att gå i gymnasiet. Det framgår i en intervju med Dagens Nyheter.

– Vi har ju valt, från regeringens sida, att inte inkludera gymnasieskolan. Det finns säkert de som tycker att man bör göra det. Men då blir den intressanta frågan: jaha, ska vi i nästa vända säga att högskoleutbildning och universitetsutbildning också ska tillkomma den här gruppen, frågar sig Tobias Billström.

I den nya lagen står det uttryckligen att papperslösa barn ska ges ”rätt till utbildning i förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola”. Ändå pläderar Tobias Billström mot den nya lagtexten. Han säger i DN-intervjun att det är ”komplext” att Malmö och andra kommuner ordnar gymnasieutbildning för papperslösa elever.

Annons
X

– För var ska du dra gränsen? Varför stanna vid gymnasiet? Då kan man ju lika gärna diskutera högskoleutbildningarna också.

Tobias Billström vill vända på resonemanget.

– Diskussionen måste ju snarare utgå ifrån: om du ska ha en ny rättighet – varför ska du ha den rättigheten?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När DN dagen efter intervjun har kontakt med Tobias Billströms pressekreterare Linda Norberg poängterar hon att migrationsministern inte vill riva upp regeringens beslut om att ge papperslösa rätt att gå i gymnasiet.

  – Tobias Billström har inget problem med att gymnasiet finns med i den nya lagtexten, säger hon.

  Annons
  Annons
  X

  Tobias Billström.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X