Annons
X
Annons
X

Billström kritiseras för aktieköp i Northland

Migrationsminister Tobias Billström har investerat i stora poster i aktier i Northland Resources – precis när krisen var som värst. Sedan räddades gruvbolaget av statliga LKAB, rapporterar TV4 Nyheterna.

I januari stod det klart att runt 2,5 miljarder fattades i gruvbolagets kassa. Den akuta likviditetskrisen följdes av ett drastiskt aktieras, som har inneburit en katastrof för bolagets 12 000 aktieägare. För ett halvår sedan var aktien som bäst uppe i sju norska kronor. Idag är den värd runt 40 norska ören.

Men det ska inte ha hindrat Migrationsminister Tobias Billström från att handla. TV4 Nyheterna rapporterar att han vid den senaste förteckningen över statsrådens värdepapper ska ha haft 33 000 aktier i gruvbolaget Northland Resources. När krisen briserade ska migrationsministern dessutom ha utökat sitt innehav till över 60 000 aktier.

– Det gjorde jag i januari i år och jag har utökat det ytterligare en gång, säger Tobias Billström till TV4 Nyheterna.

Annons
X

Våren har varit mycket turbulent för Northland. En nyemission misslyckades och konton spärrades. Företaget begärde rekonstruktion, och när den inleddes i början av februari hade Northland cirka en halv miljard kronor i obetalda skulder. Till slut kom ett räddningspaket till stånd, där bland annat statligt ägda LKAB gick in med kapital i Northland.

Det är de tidigare långivarna – byggbolaget Peab, finska industrijätten Metso, LKAB:s riskkapitalbolag Norrskenet samt Folksam – som tecknat obligationer för motsvarande 660 miljoner kronor. Efter uppgifter om ministerns investering höjs nu röster för att Billströms agerande kan vara problematiskt.

– Jag ser en klar insiderproblematik, säger Albin Rännar på Aktiespararna till TV4 Nyheterna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Thomas Bodström, tidigare socialdemokratisk justitieminister, tycker att en utredning om aktieköpet vore på sin plats.

  – Frågan är om han påverkats av information som funnits på regeringskansliet. Krisdrabbade branscher har ofta ett utbyte med regeringen. Det vet jag som har suttit i regeringen. Jag tycker att det här är så pass allvarligt att det bör utredas om det är insiderbrott. säger Bodström till Expressen.

  Men det håller ministern inte med om. Tobias Billström ser i det här fallet inga problem att som statsråd placera pengar i ett bolag som staten sedan delvis går in och räddar.

  – Det finns säkert sådana situationer, men det här är inte en av dem. Av den enkla anledningen att jag inte har för avsikt att spekulera i det här bolaget, jag tänker ligga kvar med de här innehaven framöver, säger Tobias Billström till TV4 Nyheterna.

  Som aktieägare kan dock Tobias Billström inte räkna med något större inflytande. Efter räddningsaktionen äger de 12 000 aktieägana tillsammans knappt 3 procent av bolaget. Värdet på de 67 000 aktier som Tobias Billström uppger att han innehar är i dag cirka 30 000 svenska kronor.

  Vad kan du om råvaror och energi?

  QUIZ: Vilken färg på diamanter är dyrast? quiz.svd.se QUIZ: Vad kostar mest – guld eller saffran? quiz.svd.se QUIZ: Var har Sverige hittat olja? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X