Annons
X
Annons
X

Billström kan sänka M i nästa val

Frågor om samhällets grundläggande värderingar har redan tidigare varit känsliga för Moderaterna. Därför är risken stor att migrationsministern snart går samma öde till mötes som Sten Tolgfors, skriver statsvetaren Marco Nilsson.

Fredrik Reinfeldt och Tobias Billström på en gemensam presskonferens vid ett tidigare tillfälle.
Fredrik Reinfeldt och Tobias Billström på en gemensam presskonferens vid ett tidigare tillfälle. Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | PAPPERSLÖSA

Lågt stöd i opinionen gör läget ännu mer akut om Billström uppfattas som en belastning.
Marco Nilsson

Att en minister hamnar i blåsväder och riskerar att skada hela regeringen är inget nytt för Reinfeldt. Migrationsministerns taktlösa uttalande om ”blonda och blåögda” påminner mycket om Tolgforsaffären och den planerade missilfabriken i diktaturen Saudiarabien. Båda fallen berör Sveriges värdegrund och vid båda tillfällena befinner sig Moderaterna i ett oroväckande underläge i opinionssiffrorna. Tolgforsaffären ledde till försvarsministerns avgång och mycket talar för att utgången blir densamma även för Billström.

Sedan valstugeskandalen 2002 när ett antal moderata politiker uttryckte sig nedlåtande om invandrare har Moderaterna försökt förbättra sitt anseende i frågor om samhällets grundläggande värderingar. I stället för att försöka locka till sig SD-sympatisörer har Moderaterna brutit upp bilden av en passiv regering och gjort upp med Miljöpartiet om en mer generös migrationspolitik. Men Billströmaffären och migrationsministerns tidigare uttalanden om att ”påverka volymerna av asylsökande” i motsatt riktning vittnar om ett splittrat parti och kan få allvarliga konsekvenser inför valet 2014.

Annons
X

Denna interna splittring och defensiv i värdegrundsfrågor försvagar regeringens förmåga att föra fram en aktiv politik i de ekonomi- och arbetsmarknadsfrågor som säkrade förra valsegern.

Om vi har lärt oss något av Centerpartiets interna kamp om partiets ideologiska hemvist så är det vikten av att partiledaren håller hårt i tyglarna. Och när både Centerpartiet och Kristdemokraterna hotas av att hamna under spärren och åka ur riksdagen är det ännu viktigare att ha ett konstruktivt förhållande till Miljöpartiet. Men i dag utmärks situationen i stället av att det väcks oroliga frågor dels om uppgörelsen om migrationspolitiken, dels om att Sverigedemokraterna är det enda parti som visat sympati för Billström. Detta ger sken av ett parti som glidit oroväckande mycket åt höger.

Reinfeldt har signalerat att Billström måste arbeta hårt för att bygga upp förtroendet, vilket innebär att hans öde ännu inte är beseglat. Men uttalanden som kan tolkas som uttryck för ojämlikhet och rasism är i skarp kontrast till den svenska värdegrunden. Därför kan det bli mer skadligt att försöka rädda regeringens sammanhållning än att lyssna på kritiken utifrån.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Billströms avgång skulle ge en möjlighet att tydligare markera att Moderaterna är aktiva i frågor om grundläggande värderingar så som allas lika värde.

  På samma sätt som Sverigedemokraternas ledning resonerade i samband med att tolv medlemmar nyligen uteslöts, skulle den kortsiktiga skadan av att rensa i regeringen övervägas av en förbättrad förmåga att locka flera mittenväljare. Det finns fortfarande tid att tänka långsiktigt inför valet 2014. Moderaterna och Billström kan ha varit oroliga över att en del partisympatisörer har gått över till Sverigedemokraterna.

  Varje röst räknas, men det största hotet inför valet är de som i stället väljer att rösta på Socialdemokraterna. Det är bättre att förlora röster till Sverigedemokraterna som strävar efter en vågmästarroll i riksdagen än till ens ärkerival.

  Om Moderaterna vill vinna valet kan Billströms avgång bli en nödvändighet. Men utgången kommer också att påverkas av Reinfeldts lojalitet gentemot sin långvariga minister och av hur kritiken sprider sig de närmaste dagarna. Reinfeldt har i starka ordalag visat att han är kritisk till Billströms uttalande men bidar sin tid innan det slutgiltiga beslutet om migrationsministerns politiska framtid måste fattas. Eftersom frågor om samhällets grundläggande värderingar ofta har varit känsliga finns risken att Billström snart går samma öde till mötes som Tolgfors.

  I den senaste Sifo-mätningen får Moderaterna 27,3 procent av väljarsympatierna, vilket är den lägsta siffran sedan valet 2010. Det gör läget ännu mer akut om Billström uppfattas som en belastning.

  Moderaternas strategi inför valet 2014 har varit att framstå som ett parti som vill lyssna på väljarna. Men att lyssna är enkelt – det är svårare är att få väljarna att lita på att hela partiet otvetydigt har samma värderingar som den stora majoriteten av svenskarna.

  MARCO NILSSON

  statsvetare vid Göteborgs universitet

  Mer debatt om de papperslösa:

  Annons
  Annons
  X

  Fredrik Reinfeldt och Tobias Billström på en gemensam presskonferens vid ett tidigare tillfälle.

  Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X