Annons
X
Annons
X

Billström kan göra något åt skuggsamhället

BRÄNNPUNKT | ASYLLAGEN

Ändra ett litet ord och svårt sjuka och folk som länge varit i Sverige, och levt i det skuggsamhälle Billström avskyr så innerligt, får stanna.
Magda Rasmusson

För egen del hade jag velat att den här texten skulle handla om flyktingamnesti, ett avskaffande av fort Europa, rösträtt för papperslösa eller varför inte vita bussar till Syrien? I stället handlar den om ett litet ord som jag innerligt skäms för att vi ens behöver diskutera.

Miljöpartiets överenskommelse med regeringen har resulterat i vård och skola för asylsökande och att även somaliska barn ges rätt till sina föräldrar. Saker som alla andra i det här landet tar för givet och som inte ens borde vara en kamp att förhandla om. Ändå kommer det gå till historien som ett stort framsteg. Kom igen, vård och skola?

Annons
X

Hela tiden har det dock behövts tuffa förhandlingar för att Moderaterna ska mjukna. Hela tiden har krav kommit på att Miljöpartiet borde lämna – av humana skäl. Skäl jag kan förstå. (Men vägrar lyssna på så länge papperslösa inte har pr-konsulter och rösträtt.)

Nu har migrationsministern Tobias Billström återigen gjort tydligt att han står för en människosyn som går helt stick i stäv med min egen. Hans ursäkter och nedtoningar gör detsamma. När kraven på att lämna överenskommelsen nu kommer igen är de ännu lättare att förstå – hur kan ett grönt parti över huvud taget sitta vid förhandlingsbordet med någon som är så inskränkt och känslokall som Billström?

Jag förstår alla de vänsterpartister och aktivister som tycker att vi är naiva som förhandlar med moderater. Men i stället för att kräva att MP lämnar överenskommelsen måste jag än en gång bita ihop.

För det är en sak kvar. I debatten om de papperslösa måste fokus flyttas till att färre ska behöva leva utan rätt att existera. Färre ska tvingas leva i det skuggsamhälle Billström inte tycker om, men samtidigt inte vill göra något åt. Det som är kvar handlar inte om krav på att alla utnyttjade ska få stanna eller är ens i närheten av något som kan liknas vid öppna gränser. En gång till ska jag bita ihop – den här gången för ett litet, litet ord. Ett ord som för vissa innebär skillnaden mellan liv och död. Ordet synnerligen.

I den uppmärksammade överenskommelsen mellan MP och regeringen ingår en förändring av asyllagen. Det handlar om att en person som saknar vanliga skäl till asyl även ska få stanna på grund av särskilt, i stället för dagens mer restriktiva formulering synnerligen, ömmande skäl.

Ändra ett litet ord och svårt sjuka och folk som länge varit i Sverige, och levt i det skuggsamhälle Billström avskyr så innerligt, får stanna. Ett ynka ord. Är det verkligen för mycket begärt? Kom igen nu, moderater, håll er till överenskommelsen en gång till. Så vi åtminstone kan ha lite anständighet kvar i kroppen.

MAGDA RASMUSSON

språkrör Grön Ungdom

Mer debatt om de papperslösa:

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X