Annons
X
Annons
X

Billström får hård kritik: ”En skam”

Tobias Billström (M) bör ta en time out. Det säger före justitieministern Thomas Bodström (S) till SvD, efter beskedet att det pågår en förundersökning mot migrationsministern. Hans agerande får hård kritik av oppositionen. ”En skam”, säger Ulla Andersson (V).

Migrationsminister Tobias Billström (M).
Migrationsminister Tobias Billström (M). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Migrationsminister Tobias Billströms köp av 30 000 aktier i det krisdrabbade gruvbolaget Northland Resource har fått hård kritik, inte minst efter TV4:s avslöjande att affären skedde bara fem dagar efter att regeringskansliet fått information om att statliga LKAB försökte rädda bolaget

I dag kom beskedet från Ekobrottsmyndigheten att det pågår en förundersökning om migrationsministerns aktieaffärer, och inom de närmaste veckorna avgörs det om det finns anledning att gå vidare eller lägga ner det hela.

– Jag kommer inte svara på detaljer kring hur utredningen bedrivs. Syftet med förundersökningen är att klarlägga huruvida Tobias Billström kände till den planerade räddningsplanen för Northland Resources, när han köpte aktier i bolaget, säger Martin Tidén, chefsåklagare på Finansmarknadskammaren, i ett pressmeddelande.

Annons
X

Det här skadar förtroendet, inte bara för Tobias Billström, utan för hela ämbetet som minister.
Thomas Bodström.

Förre justitieministern Thomas Bodström (S) är upprörd över Tobias Billströms agerande, och välkomnar förundersökningen.

– Som advokat är jag ganska förlåtande, alla människor gör ett fel här och där. Jag påstår inte att han är skyldig, men det han misstänks för är helt utan jämförelse. Han utreds för att i egenskap av minister ha försökt att tjäna pengar på ett olagligt sätt, och för att ha utnyttjat sin ministerroll, ett av de finaste uppdrag man kan ha i det här landet, säger Thomas Bodström.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad bör han göra?

  – Jag tycker att det är självklart att han borde ta time out.

  Varför?

  – Det här skadar förtroendet, inte bara för Tobias Billström, utan för hela ämbetet som minister. Det är sådant vi brukar kritisera andra länder för. Man måste ha det förståndet att man inte ger sig in och köper aktier i ett företag som man vet att regeringskansliet har kontakt med, säger Thomas Bodström

  Han gör bedömningen att det är svårt för migrationsministern att arbeta vidare så länge förundersökningen pågår.

  – Om han ändå gör det är han en haltande anka. Det är svårt att ta honom på allvar.

  Thomas Bodströms partikamrat Mikael Damberg, som är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, tycker att förundersökningen mot Tobias Billström är allvarlig.

  – Det är exempellöst, jag kan inte påminna mig att något liknande har inträffat förut. Det är väldigt bra att man nu går till botten med det här, för det finns många frågor, att en moderatminister får information om att staten är på väg att gå in i en räddningsinsats, medan en annan moderatminister några dagar senare köper väldigt mycket aktier i samma bolag.

  Han anser att den pågående förundersökningen är ”ett problem för hela regeringen”.

  – Men ytterst är det en fråga för Fredrik Reinfeldt, det måste vara han som avgör om han tycker att det är lämpligt att statsrådet fullgör sina uppdrag medan det pågår en förundersökning, säger Mikael Damberg.

  Även Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund är kritisk.

  – Det visar att det är allvarligt, det som Tobias Billström eventuellt har gjort, och att det finns misstankar om att det skulle kunna ha förekommit ett brott i det här fallet. Det tycker jag är skäl nog att migrationsministern borde fundera på om han skulle begära time out, tills det här är avgjort, och dra sig tillbaka från regeringen.

  Ulla Andersson, som är Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, välkomnar att en förundersökning har inletts.

  – Det behöver klargöras vad som har hänt, och vilken information man kan ha haft. Det är en skam att det har blivit så här. Det är en minister som nu är kraftigt ifrågasatt för att ha gynnat sina egna ekonomiska intressen. Han kommer att få svårt att verka, säger Ulla Andersson.

  I Moderaternas etiska policy står att ”den som befinner sig i en rättsprocess bör som regel ta en så kallad ”time out” från förtroendeuppdrag”, samt att ”formen för detta bör diskuteras mellan den förtroendevalde och inblandad partiföreträdare”.

  På frågan om det är aktuellt för Billström att ta time out, skriver statsminister Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg i ett textmeddelande:

  ”Nej det har inte inletts en rättsprocess och ingen har delgetts någon misstanke. Inget åtal har väckts. Det är inte aktuellt.”

  Annons
  Annons
  X

  Migrationsminister Tobias Billström (M).

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 1 av 2

  Förre justitieministern Thomas Bodström

  Foto: JENS LÈSTRADE/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X