Annons
X
Annons
X

Billström: EU kan förhindra tragedier

Över 130 människor omkom när en båt förliste utanför den italienska ön Lampedusa. Omkring 200 saknas fortfarande. Om alla EU-länder tog emot kvotflyktingar skulle 100 000 personer kunna få skydd årligen, enligt migrationsminister Tobias Billström. Legala vägar in i EU är enda sättet att förhindra tragedier, menar han. Vid ett EU-möte på tisdag tänker han ta upp saken.

En av få överlevande kvinnor i båtkatastrofen vårdas på sjukhus i Palermo på Sicilien.
En av få överlevande kvinnor i båtkatastrofen vårdas på sjukhus i Palermo på Sicilien. Foto: ALESSANDRO FUCARINI/AP

Målet är väldigt enkelt. Det ska vara alla 28 stater. Punkt.
Migrationsminister Tobias Billström (M).

Sveriges migrationsminister Tobias Billström (M) befann sig på torsdagen, liksom den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström, i New York på ett FN-möte om migrationsfrågor. Men på tisdag träffas de båda igen när EU:s migrationsministrar möts i Luxemburg.

Tobias Billström kommer då att kräva att fler av EU:s medlemsländer accepterar att ta emot så kallade kvotflyktingar.

Annons
X

– Vi måste inse behovet av fler legala vägar för migranter, säger han.

Sverige är i dag det land inom EU som tar emot flest kvotflyktingar, 1 900 personer årligen. Men en lång rad EU-länder saknar avtal med FN:s flyktingkommissariat, UNHCR.

– Det är inte acceptabelt att så få av medlemsstaterna har avtal om att ta emot kvotflyktingar. Om alla stater tog emot lika många som Sverige gör så skulle man på årsbasis kunna erbjuda 100 000 platser minst. Målet är väldigt enkelt. Det ska vara alla 28 stater. Punkt, påpekar Tobias Billström.

Då skulle de ”värsta” flyktinglägren kunna tömmas.

– Då kan vi ge dem en säker passage bortom människosmugglarnas klok, och bortom farliga och sjöodugliga båtar, säger Tobias Billström.

FN:s flyktingorgan UNHCR skrev i ett uttalande i går att man var chockad över det som inträffat.

– Det är fruktansvärt och kommer som en dramatisk förändring. Trenden har pekat på färre döda båtflyktingar. Det verkade som om dödssiffrorna var på väg nedåt, mycket beroende på bättre kustbevakning i Italien och Malta, säger Adrian Edwards, talesman vid UNHCR till SvD.

Bara tidigare den här veckan dog 13 migranter utanför Sicilien.

EU-kommissionär Cecilia Malmström säger i sin tur att hon vill se att asylcenter upprättas även utanför EU för att möjliggöra legal migration. Men medlemsländerna är inte beredda att göra det, säger hon till TT.

Annons
Annons
X

En av få överlevande kvinnor i båtkatastrofen vårdas på sjukhus i Palermo på Sicilien.

Foto: ALESSANDRO FUCARINI/AP Bild 1 av 2

Ön Lampedusa utanför Sicilien har under flera år varit en vanlig väg in i Europa.

Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X