Annons
X
Annons
X

Billström ber om ursäkt

Migrationsminister Tobias Billström ber om ursäkt för sina uttalanden i Dagens Nyheter i dag om de som gömmer flyktingar.

– Jag förstår att folk blivit provocerade av denna formulering, säger han till TT.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe tycker dock inte att ursäkten räcker.

Av TT
(uppdaterad)
Migrationsminister Tobias Billström (M).
Migrationsminister Tobias Billström (M). Foto: SCANPIX

Det uttalande som väckt uppmärksamhet och kritiserats är att Billström ifrågasätter om de som gömmer flyktingar verkligen gör dem de gömmer en tjänst. Människor som gömmer flyktingar har ofta en självbild, enligt Billström, som är ”jag är god och jag gör gott”.

Billström vill, enligt DN, ”komplicera” bilden av människor som gömmer flyktingar.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig, blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, sade Billström till DN.

Annons
X

Billström uppger att han blivit korrekt citerad i DN och att han nu vill be om ursäkt.

– Jag vill be om ursäkt för det som står i dagens DN. Jag förstår att folk blir provocerade av denna formulering, säger han.

Vad var det du ville säga?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Skuggsamhället är något som är svårt att tala om. När människor lever i ett skuggsamhälle så riskerar de att fara illa och utnyttjas. Men jag uttrycker mig dåligt i den här intervjun, säger Billström till TT.

  Det kan tolkas som att blonda och blåögda har godare syften när de gömmer papperslösa än andra.

  – Jag uttryckte mig dåligt, för utseendet är inte det relevanta i någon del när man diskuterar de här frågorna, säger Billström.

  Det finns de som anser att det är ett rasistiskt uttalande. Vad tycker du om det?

  – Jag kan säga att formulera sig på det sättet som jag gjorde, det leder fel och det är jag ledsen för och därför vill jag också gärna be om förlåtelse till alla de som tagit illa vid sig, säger Billström.

  Men hur tänkte du när valde de orden?

  Det är besvärligt att prata om skuggsamhället för när människor lever vid sidan av, i ett samhälle som är parallellt till det normala, så riskerar de att fara illa och utnyttjas och det är naturligtvis en viktig fråga att prata om. Det är angeläget politiskt att man pratar om de här frågorna och det var också huvudsyftet med intervjun. Men jag uttryckte mig dåligt och dumt i den här artikeln. För utseendet är inte relevant, säger Billström.

  Försökte du säga att det finns de som gömmer papperslösa för att tjäna pengar på dem?

  – Det är så att det som kritiken handlar om är att jag formulerat mig dumt när det gäller att blanda in utseendet på människor och det är inte en relevant fråga. Det spelar ingen roll för sammanhanget, säger Billström.

  Men menar du att etniska svenskar inte gömmer papperslösa?

  – Det är så att skuggsamhället är rent generellt besvärligt att prata om. Det är inte något som vi har fullständig kunskap om. Det är till och med svårt att se hur många som befinner sig i denna situation. Men oavsett vilket så är det inte relevant att prata om utseendet, varken på de som gömmer eller på de som är gömda, säger Billström.

  Han försäkrar också att han står fullt ut bakom den proposition regeringen lämnat till riksdagen om papperslösa rätt till skola.

  – Det jag sade var en felsägning och det framgår också av artikeln, säger Billström.

  Moderata ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe reagerade snabbt och starkt på Billströms uttalanden.

  – Det är bra att han har bett om ursäkt men det räcker inte. Billström har väldigt mycket kvar att bevisa och Moderaterna väldigt mycket kvar att klarlägga när det gäller migrationspolitiken. Dagens spretighet är inte acceptabel, säger Bengtzboe.

  – Moderaterna måste helhjärtat och utan frågetecken ställa upp på den generösa migrationsöverenskommelsen som Alliansen har gjort med Miljöpartiet. Nu är det nog med konstigheter, säger Bengtzboe och tillägger att Billströms förtroende testas nu.

  Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven undrar över migrationsministerns uttalanden.

  ”Som antirasist kommer jag aldrig att tolerera att människor behandlas olika efter hudfärg, oavsett om det är i tunnelbanan eller i den moderata verklighetsbeskrivningen”, skriver Löfven i ett inlägg på Facebook.

  Han tycker sig se antydan till ett mönster i retoriken, där företrädare för regeringen talar mer och mer om etniska svenskar, blonda och blåögda. En regering som ”försöker dölja stigande arbetslöshet och sjunkande skolresultat genom att ställa människa mot människa” förtjänar inte förtroende, hävdar Löfven.

  Folkpartiledaren Jan Björklund kritiserade i dag Tobias Billström och även Miljöpartiet för att med ogenomtänkta uttalanden riskera regeringens migrationsöverenskommelse med MP. Överenskommelsen är bra för Sverige, enligt Björklund.

  Han hävdar att MP:s tal om att regeringen inte lever upp till vad som lovats och Billströms tal om att ”volymerna” när det gäller invandring måste minska hotar uppgörelsen och dess trovärdighet.

  – Det är fem partier som har gått in i uppgörelsen och jag är orolig nu för att uttalanden i alla möjliga riktningar hotar överenskommelsen. Både från Miljöpartiet och migrationsministern har det gjorts uttalanden som riskerar trovärdigheten i den. Jag vädjar till alla att nu vårda överenskommelsen, säger Jan Björklund till TT.

  Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson uppger i ett pressmeddelande att han inte tror att Billström ”menade något illa” med sitt tal om blonda och blåögda. Åkesson gissar att Billström försökte beskriva att ett parallellsamhälle växer fram.

  ”Att verksamheten med att gömma människor utan tillstånd ofta inte alls handlar om medborgare som drivs av välvilja. Det kan handla om nätverk som tjänar stora pengar på att låta dessa människor arbeta till mycket låg ersättning under slavliknande arbetsförhållanden”, skriver Åkesson.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Migrationsminister Tobias Billström (M).

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X