Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Billström är blond men inte så blåögd

Migrationsminister Tobias Billström är blond, men är han blåögd eller en kylig politisk strateg? Moderaterna kommer i alla fall knappast att kunna gå till val på den skärpta migrationspolitik som Billström nu marknadsför.

Ministrar med ansvar för invandring brukar sitta på en katapultstol, och ingen har lyckats hålla sig kvar längre på den än Tobias Billström. Inte i Sverige, och inte i hela EU.

Ändå halkar han omkring bland orden när han intervjuas av DN om regeringens politik gentemot de papperslösa. Och lyckas framstå som okunnig om att regeringen har gjort upp med Miljöpartiet om att papperslösa ungdomar ska ha rätt till gymnasieutbildning.

Dessutom – och det är det Billström har fått be om ursäkt för – gjorde han skillnad på människor som är ”blonda och blåögda” och på dem som inte är det.

Annons
X

”Vi skulle inte ha använt begreppet blond och blåögd”, förklarade Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund. ”Jag tror inte han menade något illa”, tröstade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Med tanke på partihistorien skulle Billström nog helst inte ha sagt så där. De nya Moderaterna uppstod ju i ruinerna av ett parti hade imploderat i den så kallade valstugeskandalen, där ett flertal moderater (och politiker från några andra partier) inför dold kamera uttryckte sig nedsättande om invandrare.

Billström kan göra det som partiet tycker är viktigt just nu: att marknadsföra Moderaternas skärpta migrationspolitik. Och som pr-insats har det gått bra – ända tills ministern plötsligt tappade balansen.

Men varför uppför sig då plötsligt en av regeringens mest erfarna ministrar som om det var första dagen på jobbet? Det är svårt att säga, men något har hänt med Billström och Moderaterna de senaste månaderna.

Det började med Billströms uttalanden om att man måste ”förändra volymerna” av asylsökande som kommer till Sverige. På Moderaternas Sverigemöte i Karlstad i helgen var Billström den hetaste ministern av alla: ett par hundra lokalpolitiker ville prata med honom.

”Engagera er, det betyder mycket för vårt parti, men ytterst för de väljare vars förtroende vi söker”, sa Billström till publiken och beskrev sig själv som en politiker som är alldeles ovanligt intresserad av att lyssna på väljarna.

Man kan kalla det opinionsanpassning, och det har präglat de nya Moderaterna sedan starten. Oftast innebär det att partiet närmat sig någon sorts majoritetssynpunkt.

Men när Billström talar om blonda och blåögda antyder det att han har lyssnat extra noga på ett särskilt segment av opinionen, nämligen den del som hotar att lämna Moderaterna för Sverigedemokraterna.

Det är en politisk balansgång för Billström, för det är svårt att tro att de tre mindre borgerliga partierna nästa år skulle skriva under ett valmanifest med en väsentligt skärpt migrationspolitik.

Billström är nog inte heller så blåögd att han tror det. Men han kan göra det som partiet tycker är viktigt just nu: att marknadsföra Moderaternas skärpta migrationspolitik. Och som pr-insats har det gått bra – ända tills ministern plötsligt tappade balansen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X