Billigt rakar lika bra som dyrt

En billig rakapparat är minst lika bra som en dyr. Det visar ett test av nio vanliga rakapparater för män i pris-klassen 1 000 till 2 700 kronor.

Under strecket
Publicerad
Panasonics Pro-Curve, som kostar omkring 1 000 kronor hamnar i topp i SvD:s test.

Panasonics Pro-Curve, som kostar omkring 1 000 kronor hamnar i topp i SvD:s test.

Annons

Institutet Consumer Content har genomfört testerna och bland annat tittat på hur bra rakapparaterna är på att raka kort skäggstubb, lång skäbbstubb, hur apparaten följer ansiktets konturer och hur skonsam apparaten är mot huden, batterikapaciteten samt ljudnivån.
I topp och med högsta betyg hamnade en av de billigaste rakapparaterna, Panasonics Pro-Curve, som kostar omkring 1 000 kronor.
I botten placerade sig Philips Super Reflex i ungefär samma prisklass.

Bäst rakeffekt har två av testets dyraste apparater, Philips Sensotec och Braun Activator. Med rakeffekt avses hur många gånger apparaten måste dras över samma ställe tills skägget är helt bortrakat. I bedömningen av rak-effekt har man dock inte beaktat hur apparaten följer ansiktets konturer och inte heller om apparaterna ger sveda eller irritation i huden.
Den svenska marknaden för rakapparater domineras av Braun och Philips. Tillsammans svarar dessa båda för närmare 90 procent av försäljningen. Tredje största tillverkare är Panasonic.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons