Annons

Linda Pérez:Billigt eller dyrt vin – vad är egentligen skillnaden?

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: TT

Att något anses vara dyrt kan bygga på uppfattningen om att det alltid finns något som är billigare. Men kan vi avgöra om något är billigt och dyrt enbart genom att se till priset?

Under strecket
Publicerad

I samma sekund som väskor, gummistövlar och de hoprafsade sista sekundenpåsarna dunsar i sommarstugegolvet kommer jag på vad vi glömde. Drycken. Lådan som kvällen innan högtidsfullt fyllts med läckra påskbrygder, parfymen från norra Rhône, aptitretande mineraltjusiga bubblor, sötsyrlig äppelmust och styrketårar. Nu står den jäkeln där i hallen.

Ett par timmar senare faller skymningen över vår lilla röda värmlandsstuga. Påsklammet tillreds omsorgsfullt, brasan sprakar och Johanssons/Riedels Dimma i dag släpar sig svängigt ur den gamla radion. Jag rotar i skafferierna. Fiskar tillslut fram en tveksam flaska rött. Fulsnirklig etikett och ett halvkorkat (torkat?) namn hånler med vinstinriktat tryne. Men äsch, vi öppnar. Första sniffen är … generisk… men någorlunda okej? Sedan kommer den. O – drickbarheten. Jag ser den elaka alkemisten Gargamel framför mig, där han står vid sin neongrönt bubblande gryta. Syntet. Luriga tillsatser. Dassig frukt. Vinet kostar 89 kronor. Det är det absolut dyraste vinet som någonsin rört mina läppar.

Annons
Annons

Kan man avgöra om något är billigt eller dyrt bara genom att se till priset?

Pris är en känslig fråga. Vinrekommendationer närmare 200 kronor leder gärna till förnärmade invändningar. Jag och mina svindyra viner. Men kan man avgöra om något är billigt eller dyrt bara genom att se till priset? Vad exakt är billigt och vad är dyrt, i så fall? Bygger inte stor del av vår uppfattning om vissa priser på att kommersen ger människan förväntningar om att vi alltid kan få något som är billigare?

Ett pris bör bedömas i relation till sina kostnader, om det ska bli rättvist. Ta en flaska som kostar oss hundra kronor och räkna bort moms, alkoholskatt och de påslag som ska täcka Systembolagets kostnader (17 procent på Systembolagets inköpspris och ett fast påslag på 4,92 kronor). Då kan producenten sälja sitt vin för 47 kronor. Däri ska allt rymmas, så som hela årets arbete i vingården, vinifiering, lagring, tappning och försäljning. Likaså kostnaderna för glasflaska, kork, etikett och kartong. Och så alla andra kostnader som omger ett vineri. Inte heller får vi glömma de ofta långa transporterna.

Tar vi ett vin som kostar 200 kronor och drar bort skatt, moms och Systembolagets kostnader, så har producenten 116 kronor kvar till att producera, sälja och leverera sitt vin. Om vi sedan utgår från att produktionspriset speglar kvaliteten och ställer möjligheterna med 47 kronor mot möjligheterna med 116 kronor – vilket vin är mest prisvärt? Kan vi kalla något av dessa viner för dyrt eller billigt?

Jag ställer mig ödmjukt inför frågan och dess meningsskiljaktigheter. Det viktigaste är i slutändan att välja ett vin som är moraliskt producerat. För att det ska vara görbart måste vi nog ta oss en bit över 80 kronor flaskan och välja omsorgsfullt – i en prisklass som passar var person och dennes förväntningar.

Ett välgjort, personligt vin för 200 kronor är inte dyrt bara för att vinets prislapp är högre än en annan. Men 89 kronor för ett odrickbart vin av usel kvalitet är inte bara dyrt för mig utan också för vår jord och för människorna som arbetar med den.sa

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons