Annons

Billigaste alternativet förlorade upphandling

Billigaste bolag vann inte när Rikstrafiken upphandlade flygtrafik i Lappland. Swedline var klart billigare än Skyways men blev ändå utkonkurrerat på flera sträckor.

Under strecket
Publicerad

Trots att flygbolaget Swedlines bud på flygtrafiken i Lappland var billigare vann konkurrenten Skyways de flesta av sträckorna i Lappland. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX Den 30 juni avslutade statliga Rikstrafiken en upphandling av flygtrafik mellan Arlanda och ett stort antal orter i Norrlands inland. Avtalen gäller från mars 2004 till och med oktober 2006. Flygbolaget Skyways vann linjerna Arvidsjaur-Arlanda, Lycksele-Arlanda, Storuman-Arlanda och Vilhelmina-Arlanda. Detta trots att man var klart dyrare än den andre budgivaren, Swedline.

Enligt Riktrafikens sammanställning av upphandlingen, papper som SvD Näringsliv fått ut från Näringsdepartementet, hade Skyways begärt cirka 150 miljoner kronor för att trafikera dessa linjer och Swedline 140. Prisskillnaden var cirka 7 procent. Men eftersom Rikstrafiken också väger in annat än priset i sitt poängsystem (begärt pris har vikten 0,4, biljettpris 0,3 och kvalitet med mera 0,3) gick kontraktet till Skyways. Swedline föll på något sämre kvalitet och organisation. - Klart att vi är besvikna eftersom vi var så pass mycket billigare. Men vi tänker inte klaga eftersom vi kände till spelreglerna, säger Jörgen Gustafsson, vice vd i Swedline.

Annons
Annons
Annons