Annons
X
Annons
X

Billigare försäkring med säkrare bil

Teknik som höjer säkerheten i bilen skulle kunna sänka priset på försäkringen. Det blir möjligt när vägtrafikregistret börjar registrera sådan utrustning från i höst.

Av TT

Vägverkets avsikt är att försäkringsbolagen ska kunna anpassa premierna efter säkerhetsnivån, skriver Svenska Dagbladet. De som utrustar sina bilar med säkerhetshöjande teknik kan belönas med billigare försäkringar. Och Vägverket hoppas i sin tur på färre skadade och döda i trafiken.

– Vi vill göra det lättare för försäkringsbolagen att hålla reda på vilka bilar som är utrustade med vad, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall.

Exempel på sådan utrustning är automatiskt nödbromssysten och trötthetsvarnare - nya uppgifter tyder på att trötthet är lika vanlig olycksorsak som rattfylleri. Flera sådana system är dessutom på väg ut på bilmarknaden, system som kan sätta spår i framtidens olycksstatistik.

Annons
X

Folksams chef för trafiksäkerhetsforskning Anders Kullgren välkomnar Vägverkets beslut att registrera säkerhetshöjande utrustning. Han säger att pisksnärtskydd och antisladdsystem redan sänker premien.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X