Annons
Foto: Pi Frisk

Billiga bostäder och brutala banker – Lettlands svåra kamp

För fem år sedan stod Lettland på konkursens brant. I dag är det den snabbast växande ekonomin i Europa. Men många sår från krisen är fortfarande öppna. Det här är berättelsen om dem som kämpar med ekonomin efter de svenska bankernas framfart i länderna öster om oss.

Publicerad

Några hundra meter från Rigas stadskärna, vid floden Daugava, låg för tio år sedan ett kulturskyddat naturområde. Holmen stod på Unescos världsarvslista och fick därför inte bebyggas med något som skulle påverka stadens låga skyline.

Här bestämde sig ändå svenska Swedbank 2003 för att bygga ett nytt huvudkontor för dotterbolaget Hansabank. Och det skulle inte bli vilket kontor som helst.

”Jag är rädd att något ska hända min man. Då kan jag inte betala längre”, säger Lidija Treigute vars månadskostnad till banken för lägenheten är lika stora som hennes pension.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 13

Här i vardagsrummet lekte Lidija Treigute som barn. Hon kan inte tänka sig att bo någon annanstans.

Foto: Pi Frisk Bild 2 av 13

Swedbanks huvudkontor i Lettlands huvudstad Riga var kontroversiellt när det byggdes. I dag har kritiken tystnat.

Foto: Pi Frisk Bild 3 av 13

Alf Vanags, chef över Baltikums internationella center för ekonomisk forskning, BICEPS, beskriver vägen mot bostadsbubblan som en period då resurser sögs från produktiva sektorer till att göda fastighetsmarknaden.

Foto: Pi Frisk Bild 4 av 13

Swedbanks skyskrapa tvättas ren på utsidan medan företagsledningen på insidan har fått kämpa med att städa låneportföljen efter att bostadsbubblan sprack.

Foto: Pi Frisk Bild 5 av 13
Bild 6 av 13

Anastasija Vorobjova och Arina Bundina är vänner från barndomen. De växte upp i Rezekne men nu planerar båda att flytta utomlands. De båda söker jobb, fast ingen av dem har egentligen något hopp längre om att hitta något i Rezekne.

Foto: Pi Frisk Bild 7 av 13

”Efter EU-inträdet 2004 var alla övertygade om att våra löner skulle möta europeisk medelinkomst. Det var bara en fråga om hur snabbt”, säger Martins Kazaks, Swedbanks chefsekonom i Lettland.

Foto: Pi Frisk Bild 8 av 13

På landsbygden i Rezekne bor Anastasija Vorobjova med sin mormor Jelena Dergachova i ett torp utan varesig rinnande vatten eller toalett. Utedass och vedeldad bastu är standard. Dessutom kan man odla grönsaker och frukt för självhushåll. Lillasyster Dasha Vorobjova är på besök.

Foto: Pi Frisk Bild 9 av 13

Arina Bundina bor I Rezekne men funderar på att flytta till Ryssland. ”Där kan jag få både jobb och ett hem. Här har jag ingenting”, säger hon.

Foto: Pi Frisk Bild 10 av 13

Rezekne.

Foto: Pi Frisk Bild 11 av 13

Anastasija Vorobjova planerar att åter lämna Lettland i hopp om att utomlands hitta jobb och kunna leva ett bättre liv.

Foto: Pi Frisk Bild 12 av 13
Bild 13 av 13