Billig kyckling bra i grytan Testresultatet:

Blindtest I en välkryddad kycklinggryta duger fryst lågpriskyckling mycket bra. Vill du däremot lyfta fram den rena kycklingsmaken bör du satsa på majskyckling. Det blir slutsatsen efter ett smaktest som SvD deltog i.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vi svenskar äter i snitt 13 kilo kyckling per person och år. Det mesta är massproducerat, fryst och dessutom injicerat med vatten och salt när det landar i kundvagnen.
Matbutiken Cajsa Warg på Södermalm i Stockholm vinnlägger sig om det småskaliga och lokalt producerade.
Dessutom underhåller butiken matintresset genom att göra smaktester av olika produkter. Häromsistens blindtestades åtta kycklingsorter. Panelen om 17 personer bestod av såväl matintresserade privatpersoner som representanter för kycklingbranschen och pressen.
In kom tallrikar med åtta bitar kycklingfilé. Dessa var saltade, pepprade och brynta i solrosolja och sedan ugnsstekta i 100 grader.
Smakdomarnas uppgift var att bedöma doft, textur och smak. Bedömningsskalan var från 1 till 10 utom för smak som gick upp till 20.
De flesta var överens om det knepiga i uppgiften och resultatet tyder på att skillnaderna mellan olika kvaliteter inte är så stora, alternativt att smak är något som skiljer kraftigt mellan olika personer.
Vann gjorde den
franska majskycklingen, till alla råvarufundamentalisters lättnad. Det var emellertid inte den mest kända franska majskycklingen, Bresse, då den inte fanns att köpa vid provningstillfället. På andra plats kom svensk majskyckling från Bjäre. Och på tredje en katt bland hermelinerna, nämligen Torsåsens frysta filéer.

- Vår slutsats är att panelen bestod av två grupper, dels de som gillar smakrika kycklingar som majskyckling, dels de som inte är så förtjusta i kyckling, säger Per Eriksson, butikschef på Cajsa Warg.
Han anser att de smakrika kycklingarna, som oftast har växt långsammare och är större, lämpar sig bäst i rätter där man verkligen vill lyfta fram själva kycklingsmaken. Till asiatisk och annan hårdkryddad mat tycker han att det går lika bra, om inte bättre, med de billigare och mindre smakrika sorterna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons