Annons

Billig kinesisk sten till svenska skrytbyggen

Kinesiska stenarbetare jobbar under vidriga förhållanden. Fyra miljoner beräknas ha stendammslunga. Ändå köper många svenska företag och kommuner kinesisk sten till skrytbyggen.

Under strecket
Publicerad

Stockholms stads markkontor skröt om hur man riktigt tänkte slösa på sten på torg och i parker i det nya, dyra bostadsområdet Hammarby sjöstad i Stockholm.
Det var möjligt eftersom
stenen köptes så billigt – från Kina. Skälet till att sten från Kina är så billigt är att lönerna är låga och arbetsförhållandena usla.
När journalister från programmet Kaliber i Sveriges Radio
besökte kinesiska stenfabriker
i våras möttes de av en återkommande scen: luften var full av damm, oljudet öronbedövande och frånvaron av skyddsmasker total. Den officiella siffran över antalet kineser med stendammlunga är 400 000. Experter på
Kinas hälsoministerium uppskattar det verkliga antalet till fyra miljoner.

Arctic Kvartsit i Skellefteå importerar nästan all sin sten från Kina. Vd:n Michael Marklund sa till Kaliber i somras att han nästan
aldrig har sett någon kinesisk stenarbetare använda munskydd. Men han nöjer sig med de kinesiska företagschefernas förklaring.
– De svarar att det tar tid att vänja arbetarna. De vill helt
enkelt inte använda skydd.
Efter Kalibers avslöjanden har flera kommuner slutat köpa sten från Kina. Däribland Uppsala och Göteborg. Stenbranschen har också satt upp nya etiska regler för upphandling och produktion.

Annons
Annons
Annons