Annons

Billig importfrukt har högt pris

Tropiska frukter som ananas och mango har blivit trendiga, men de odlas med farliga bekämpningsmedel av lantarbetare utan skyddskläder. Naturskyddsföreningen och Swedwatch har granskat produktionen och hittat samma problem som länge kopplats till bananer.

Publicerad

Tropiska frukter har blivit ett nytt jultecken som säljs till lågpris i butikernas frukt- och grönsaksdiskar. Importen av färsk ananas har femdubblats på tio år och importen av mango har tredubblats.

– Handeln har hyfsad kontroll på resthalter och skyddet för svenska konsumenter, men de kan göra mycket mer för att få bort farliga bekämpningsmedel som används vid odlingen, säger Johanna Sandahl som är vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Erica Björnström, 28, nutritionist, Stockholm: ”Jag tänker på det ganska mycket, eftersom jag är nutritionist. Men jag förstår att folk inte känner till gifterna, dels för att de inte vet hur de ska hitta informationen.”

Foto: SEBASTIAN DAVIDSSON Bild 1 av 4

Eva Törnquist, 66, pensionär, Stockholm: ”Jag tänker inte på det jättemycket, men jag har funderat på det ibland när jag varit i butiken, särskilt när jag köpt bananer. Visst är det viktigt hur odlarna har det.”

Foto: SEBASTIAN DAVIDSSON Bild 2 av 4

Sabi Benjamin, 41, frisör, Stockholm: ”Jag tänker inte så mycket på det. Jag litar på att butikerna kontrollerar produktionsförhållanden innan de väljer ut frukten som säljs.”

Foto: SEBASTIAN DAVIDSSON Bild 3 av 4

Staffan Forsling, 71, pensionär, Stockholm: ”Jag ska villigt erkänna att det gör jag inte lika mycket som jag borde. Jag tror att man måste få in ett annat tänk, det måste bli större press på oss konsumenter.”

Foto: SEBASTIAN DAVIDSSON Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons