Annons
X
Annons
X

Bilindustrin fördömer kampanjen

Mitt Romney vägrar att lyfta ut kampanjreklam i Ohio om bilindustrin, trots att både GM och Chrysler fördömmer.

[object Object]
Sergio Marchionne. Foto: AP

WASHINGTON
Ohio är en av de allra viktigaste vågmästarstaterna och ingen republikan i modern tid har vunnit presidentvalet utan att ha tagit hem Ohio.

Mitt Romney, liksom vicepresidentkandidaten Paul Ryan, har tillbringat åtskilliga dagar i delstaten med 18 av de
270 elektorsrösterna som krävs. Romney befann sig faktiskt där när kampanjandet avbröts på grund av orkanen Sandy.

SJUKVÅRD:
Romneys vallöfte – att krossa Obamacare

Annons
X

Men trots att vita arbetarklassväljare tillhör dem som är mest skeptiska till president Barack Obama har hans insatser för att rädda biljättarna undan konkurs uppskattats här. En tumregel säger att vart åttonde jobb i Ohio återfinns i fordonsindustrin och en nedläggning av GM och Chrysler – som var fullt tänkbar – skulle ha varit förödande.

Mitt Romney skrev en kritisk
debattartikel i New York Times när krisen var mest akut med rubriken Låt Detroit gå i konkurs.

Något han försökt förklara i efterhand med att han var först med att föreslå en ordnad sanering i enlighet med konkurslagstiftningen.

De senaste dagarna har det blivit rabalder kring två kampanjinslag, ett i tv och ett i radio, där det hävdas att Jeep-produktionen ska flyttas till Kina.

– Barack Obama säger att han räddade bilindustrin. Men för vem? Ohio eller Kina? säger speakerrösten.

SKOLAN:
Här är USA sämre än både Finland och Kina

Högste Chrysler-chefen och en talesman för GM har gått ut med fördömanden. Sergio Marchionne framhöll att Chrysler istället ska öka personalstyrkan i Ohio och Greg Martin i GM sa att detta var ett exempel på politisk cynism av värsta sort.

I en färsk
mätning i CBS och New York Times leder Obama med 5 procentenheter i Ohio och den politiske analytikern Chuck Todd i NBC anmärkte att Romney-kampanjen inte skulle köra de här kontroversiella inslagen om de trodde att de skulle vinna. Romney leder fortfarande i aggregat av nationella mätningar men Obama tros ha övertaget i elektorskollegiet – och om han vinner Ohio anses det mycket svårt för Romney att nå 270-streckets.

Quizspecial: Vad vet du om USA?

00-tal: Var befann sig Bush under 9/11? quiz.svd.se 90-tal: Vilket blev serieskyttens namn? quiz.svd.se 80-tal: Varför blev Ferraro historisk? quiz.svd.se 70-tal: Härjade i NY, vad kallades han? quiz.svd.se 60-tal: Vad hette berömd månlandare? quiz.svd.se Historia: Vad kan du om USA:s presidenter? quiz.svd.se

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

Ta del av nyheter, analyser och quiz. Här får du senaste informationen om höstens val i USA.

Annons
Annons
X

Sergio Marchionne.

Foto: AP Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X