Annons
X
Annons
X

Bilen vid Norrmalmstorg lade grunden till BMW

Birger Jarlsgatan i Stockholm. I dag ett eldorado för ljust och fräscht och trendängsliga r­eklamare och stadsjeepar. Men i juli 1979 fanns det ännu stråk av kontinental svärta och något skönt bedagat i den stockholmska stadsbilden.

Backspegeln
En tidsstämpel från Stockholm 1979 – Birger Jarlsgatan den 27 juli
En tidsstämpel från Stockholm 1979 – Birger Jarlsgatan den 27 juli Foto: SvD Arkiv

Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm är en gata som i dag trafikeras av Porschar, Lamborghini- och Range Roverbilar – och befolkas av reklambyråmänniskor. Ibland kan de ses åka taxi på konto på gatstumpen kantad av butiker som Louis Vuitton, Gucci och Chanel mellan Stureplan och trendiga krogen Riche som syns till vänster i bild.  

I slutet av juli 1979 var det a­nnat ljud i skällan. Då huserade ännu sedan ett drygt halvsekel det klassiska Idrottsmagasinet i högra hörnet på Birger Jarlsgatan 5 – där nu Louis Vuitton spänner sig. 

Staten och kapitalet har tagit skärgårdssemester när bilden togs.

Annons
X

Lägg till att staten och kapitalet tagit skärgårdssemester när bilden togs. Förvisso är det en BMW i förgrunden, faktum är att den BMW 2000 från sent 1960-tal som svänger in på Smålands­gatan mot Norrmalmstorg lade grunden till vad BMW är i dag. 

Men innan den modellen, som kom att kallas Neue Klasse – nya klassen – var BMW ett udda­märke med omoderna lyxbilar, motorcyklar och mikrobilar som Isetta. År 1965 skrev tyska der Spiegel att BMW var ett märke för ”daglönare och generaldirektörer”. 

Med Neue Klasse fick BMW en modern bil för medelklassen, en bil som av många sägs ha räddat märket och vars former banade väg för modeller långt in på 1980-talet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Apropå daglönare var transportbilen på bilden framför, en Ford Transit, det givna valet för alla seriösa hantverkare. T­yvärr blev den också favoritbil för bankrånare och hamnade i skuggan av den i dag betydligt mer omtyckta och omhuldade VW-bussen. En annan bil som också hamnade i skuggan av Volkswagen är den Opel Kadett C, den tredje generationen Kadett lanserad i augusti 1973, som aldrig hämtade sig efter lanseringen av Golf 1974. Just den här dagen söker Kadetten skuggan under ett träd.

  Floran som möter dem är brokig: Först en ljusblå metallic Plymoth Valiant av basmodellen V100 från 1968 och visst ser du: den har sina varselljus tända. Bakom kommer en Ford Fiesta av första generationen med takräcke tätt följd av en Ford Taunus i sin så kallade TC2-generation, som lanserades 1976, och bakom den en Mercedes Compact. 

  Slarvigt parkerad framför R­iche står en coolt svart Saab 99, högst ett par år gammal. Är det en turbo månne? Då andlöst trendig.

  Samma dag som bilden tas, den 27 juli 1979, proklamerar SvD:s första­sida att 90-gränser är att vänta även i höst – även på 110-vägarna. Nyheten kom som en kalldusch. Hastighetsbegränsningen, som infördes den 21 juni, skulle ha upphört den 31 augusti. Syftet var att spara bensin, vilket man misslyckades med. Däremot sjönk antalet omkomna, blott 59 dog på vägarna i juli jämfört med 72 året innan.

  SvD:s första sida 27/7–1979 Foto: SvD Arkiv

  Och ser ni vad som slinker in på Smålandsgatan allra längst till höger, om inte en Volvo 242 eller 244 från 1976? På den stora gummi­täcka stötfångaren noterar vi det avlånga klistermärket ”Volvo 1976 – nu med VSG”, som INTE betydde vagnskadegaranti utan ”Volvo service garanti” – som garanterade att Volvoägare inte skulle betala mer än 300 kronor per servicebesök under de tre första åren. 

  Under klistermärket kikar V­olvos rejäla rörliknande original­dragkrok fram bredvid originalavgasröret, och visst kommer ni ihåg att de slutrören alltid p­ekade något nedåt på de här å­rgångarna.

  Annons
  Annons

  En tidsstämpel från Stockholm 1979 – Birger Jarlsgatan den 27 juli

  Foto: SvD Arkiv Bild 1 av 2

  SvD:s första sida 27/7–1979

  Foto: SvD Arkiv Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X