Bilen som talar till dig

Under strecket
Publicerad
Annons

Navigationssystem för bilar är utveckling av de system för båtar som möjliggjorts av de stationära GPS-satelliterna. Tillsammans med kartinformation på en CD- eller numera också en DVD-skiva plus en del extra utrustning för själva bilen erbjuds chansen att hitta fram till de mest mystiska adresser.
Jag stannade S60-an jag lånat och matade in det mest mystiska jag kunde hitta, adressen till min nyflyttade niece på Dyviksvreten i Tyresö.
Fantastiskt nog hittade systemet, Volvo RTI, fram dit jag själv garanterat aldrig hade hittat - utan en hord av scouter i bilen. Och detta alltså trots att DVD-skivan rymmer hela Västeuropas vägar.
Noggrannheten var nere på 10 m när jag fick order att svänga höger och vänster och höger igen genom ett virrvarr av smala, bitvis bara grusbelagda, vägar.
Det där med gruset förundrade mej, möjligtvis var navigationssystemet optimerat för att hitta kortaste vägen, eller att undvika stora vägar, men det gavs inte tid att leta i menyerna efter det.
Fram kom jag ju!

Andra beställningen var från Ringvägen på Söder till samma slutadress. Det började lite spännande. Istället för att, som rimligt hade varit, leda mej direkt ut på Nynäsvägen guidade mej den vänliga fröken-väder-rösten runt Galgbacken och Globen - och tystnade vid ett avgörande skilje.
Inte vet jag, kanske var det bygget av Södra Länken som ställde till det, men jag hjälpte RTI-n på traven med att styra rakt fram mot Kärrtorp. Alternativet hade ju varit vänster - och tillbaka till startpunkten.
Men nu hade satelliterna koll på mej igen och jag leddes på korrekt väg, 229, mot Tyresö.
För att jävlas lite tog jag en avfart för tidigt. Men hon tar det med fattning när man gör små felsteg, Irma som jag valde att kalla henne.
Inget "if possible, make a U turn" som mindre sofistikerade (och icke-svensktalande) apparater tar till när det blir tjurigt.
Men som sagt, en viss dragning till småvägar behöll Irma. Kanske visste hon om att jag dras till sådana när det är testvardag.

Annons
Annons
Annons