Annons
X
Annons
X

Bilen är källan till tusentals låtar

Bilen är inte bara en perfekt miljö att lyssna på musik i. Den har även varit inspirationskälla för tusentals låtar. Men så står också bilen för fart, frihet och romantik.

Med bilen kom drömmen om fart och frihet. Särskilt efter andra världskriget producerades musik som hyllade bilen.
Med bilen kom drömmen om fart och frihet. Särskilt efter andra världskriget producerades musik som hyllade bilen. Foto: Shutterstock

Det är inte konstigt att bilen har en given plats i populärmusiken. Redan för över 100 år sedan var fordonet en starkt laddad symbol för framåtskridande, för det moderna och effektiva, och samhället började anpassas efter bilismens krav. I USA växte det fram en massiv automobilkultur och det var också där som fordonet började besjungas.

Många låtar skrevs till bilens ära, men en del musiker tog även upp de negativa känslor som fordonet kunde väcka – som Jack Jacksons countrydänga ”Flat tire blues” från 1929. Och i ”Terraplane blues” sjöng legenden Robert Johnson om en sprucken kärlekshistoria med Hudsons bilmodell Terraplane i centrum.

Men det var efter andra världskriget som det verkligen började hända saker. Nu ville alla köra bil och smaka på friheten. Inte minst den nya ungdomsgenerationen som växte upp med rock’n’roll och hot rods, trimmade och strippade kärror.

Annons
X

Bilen hade blivit en ikon och i massor av låtar sattes den i centrum. I “Hot rod race” från 1950 beskrev Arkie Shibley en spontan tävling mellan en Ford och en Mercury. Året därpå hyllade Jackie Brenston and the Delta Cats märket Oldsmobile med ”Rocket 88”, medan Gene Vincent sjöng om att pressa gaspedalen i botten och sätta livet på spel i låten ”Race with the devil”.

Motorvägen Route 66 ska ha inspirerat över hundra låtar. Foto: Paolo Gallo/Shutterstock

Och mer skulle det bli. 1960- talet formligen exploderade av bilrelaterad musik, med artister som Chuck Berry, Wilson Pickett, Beach Boys och Rolling Stones. Låtarna kunde beskriva den till synes oändliga landsvägen, berätta om vrålande motorer och dramatiska tävlingar eller gå ut på att bara njuta av att köra planlöst omkring.

Bilen står för frihet och individualism.

Många sånger hyllade specifika bilmodeller eller märken medan andra handlade om att strunta i hela skiten och bara dra iväg. Inte sällan fick bilen utgöra en metafor för kärlek.

Men snart var cruisandets guldår förbi. Med 1970-talet kom oljekrisen och skärpta miljökrav som fick fordonsbranschen i gungning. Däremot fortsatte sångerna om bilen att leva. I ”Thunder road” skildrade Bruce Springsteen modet att köra bort från sitt gamla liv och aldrig mer blicka tillbaka. Samtidigt berättade Johnny Cash, i “One piece at a time” om en kille i en bilfabrik som under många år smugglade med sig delar hem, för att kunna bygga sin egen Cadillac.

Och så har det fortsatt. Bilen står för frihet och individualism. Där 1960-talsrocken slutade tog hiphopen vid. Ett schysst åk är centralt i hiphopkulturen och med den fortsätter musik- och bilhistorien att glida in varandra.

Annons
Annons

Med bilen kom drömmen om fart och frihet. Särskilt efter andra världskriget producerades musik som hyllade bilen.

Foto: Shutterstock Bild 1 av 2

Motorvägen Route 66 ska ha inspirerat över hundra låtar.

Foto: Paolo Gallo/Shutterstock Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X