Annons
X
Annons
X

Bildts Quisling-tweet förvånar

Utrikesminister Carl Bildt liknade Ukrainas avsatte president vid en norsk nazi-politiker i en tweet i morse.

(uppdaterad)
[object Object]
Carl Bildt, Sveriges utrikesminister. Foto: ROGER VIKSTRÖM/TT

**Inte så diplomatiskt, **anser professor emeritus Christer Jönsson vid Lunds statsvetenskapliga institution.

”Så har då Ukraina fått sin egen Quisling, sittande på främmande mark där han vädjar om att en utländsk armé ska ge honom hans land tillbaka”, skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter med en referens till den avsatte ukrainske presidenten Janukovytj brev till Vladimir Putin med en begäran om rysk invasion. Janukovytj befinner sig i Ryssland.

**Vidkun Quisling var **en norsk politiker som ställde sig på Nazitysklands sida i det egna landet. Quisling avrättades i oktober 1945. Namnet Quisling har kommit att symbolisera en landsförrädare som samarbetar med en ockupationsmakt.

Annons
X

Att utrikesminister Carl Bildt liknar Janukovytj vid den norske nazi-politikern förvånar professor emeritus Christer Jönsson vid Lunds Statsvetenskapliga institution.

– Det är ett märkligt uttalande om det är så att man vill åstadkomma ett närmade eller en politisk lösning. Då ska man använda en helt annan samtalston, säger han till TT.

Carl Bildt medger att det inte är särskilt diplomatiskt att kalla den förra presidenten för Quisling.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nej, men en spade ska kallas för spade. Det är en man utan politisk framtid, och gör man som han och sätter sig i ett främmande land och säger att han vill att en främmande armé ska erövra mitt land, så finns det ett ord i en europeiska historien för det, säger Bildt till TT.

  Annons
  Annons
  X

  Carl Bildt, Sveriges utrikesminister.

  Foto: ROGER VIKSTRÖM/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X