Annons
X
Annons
X

Bildts karta har vita fläckar

Nästan var tredje resa som utrikesministern gör går till Östeuropa och de forna Sovjetrepublikerna. Afrika och Latinamerika är däremot Carl Bildts blinda fläckar. Allianskamrater ifrågasätter prioriteringen.

(uppdaterad)

”Jag landade här mitt i den mörka natten vid ungefär samma tidpunkt som Dag Hammarskjölds DC6:a för exakt 50 år sedan kom in för den landning som skulle sluta i katastrof”, skriver Carl Bildt (M) på sin blogg. Den 18 september 2011 är han i Ndola i nuvarande Zambia för att hedra FN:s generalsekreterare som omkom i flygkraschen.

Hittills är det Bildts enda besök söder om Sahara sedan valet 2010. SvD:s genomgång visar att hans fokus finns på annat håll.

Mest frekventeras självfallet EU-huvudstaden Bryssel, samt satelliten Luxemburg. Men sedan dominerar Baltikum, Balkan och forna Sovjetrepubliker. Nästan en tredjedel av Bildts resor går till de östra delarna av Europa.

Annons
X

– EU:s östliga partnerskap är väldigt synligt. Sverige och Polen har varit drivande där, förklarar Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson (C), besöken i Rysslands grannländer.

SvD:s genomgång visar att USA:s utrikesminister Hillary Clinton är den som Bildt möter mest, ofta är sammanhanget större konferenser men det handlar också om mindre sammankomster. När Clinton är i Europa är Bildt vanligtvis på samma plats.

Men annars är det uppenbart att Bildt prioriterar möten med ledare för länder i Östeuropa.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Desirée Pethrus, KD:s motsvarighet, menar att Bildts resande ska ses i ljuset av att det just är han som är utrikesminister.

  – Det är mycket hans egna intressen som visar sig, menar hon och medger att en utrikesminister från ett annat alliansparti sannolikt haft ett delvis annat fokus.

  Men både hon och Kerstin Lundgren betonar att prioriteringen av östra Europa är något som alliansen är överens om. Trots det väcker utrikesministerns resekalender en del frågetecken.

  – I Latinamerika fanns en väldig förvåning över Sveriges ointresse, berättar Desirée Pethrus sedan utrikesutskottet nyligen besökt kontinenten.

  Hon hade gärna velat se att utrikesministern också lade vikt vid en annan världsdel:

  – Jag kan tycka att det är synd att han inte orienterar sig bättre om Afrika. KD har velat ha Afrika som en prioritet.

  – Visst hade jag kunnat önska ett större engagemang i den afrikanska kontinenten, säger även Kerstin Lundgren.

  Abir Al-Sahlani, centerpartist i utrikesutskottet, efterlyser också ett annat inslag:

  – Mellanöstern är ett område som ligger mig varmt om hjärtat. Där hade jag gärna sett lite större aktivitet.

  Det är inte riktigt bra att närvaron är så liten i vissa delar av världen, menar Desirée Pethrus:

  – När det nästan inte finns något afrikanskt, asiatiskt eller latinamerikanskt land med så blir det lite som att regeringen har en blind fläck. Om vi ska prioritera mänskliga rättigheter och demokrati borde vi ju ha större närvaro där.

  Annica Sohlström, generalsekreterare på Forum Syd som organiserar biståndsorgan, är inne på samma linje.

  – Det är väldigt synd när det begränsas till att bara handla om biståndspolitik så fort det kommer till fattiga länder. För att länderna ska utvecklas handlar det bara en mindre del om bistånd.

  Hon skulle generellt sett vilja ha ett större engagemang från utrikesministern, och även handels- och miljöministrarna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X