Annons
X
Annons
X

Bildt: ”Välförtjänt och mycket viktigt”

Sveriges utrikesminister Carl Bildt gratulerar hela Europa.

Av SvD, TT

SE INTERVJU MED BILDT HÄR OVAN

– Jag vill varmt gratulera 500 miljoner européer och den union som är den starkaste och viktigaste fredskraften i vår del av världen i vår tid, säger utrikesminister Carl Bildt.

Att ge EU priset nu är inte alls fel eller otajmat, enligt honom. Även om det är hårda motsättningar och ekonomiska spänningar nu i Europa är det ingen som, till skillnad från tidigare, vill lösa det med våld.

– Det är bra att påminna om vad det europeiska samarbetet handlar om, säger Bildt.

Annons
X

En av de mest påtagliga framgångarna för EU är enligt honom är att det i allt fler länder, i takt med att unionen har utvidgats med nya medlemmar, har etablerats fred och frihet, inte minst på Balkan.

– Förvånande — men väldigt roligt, säger svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström om fredspriset till TT.

– Men i en tid av ekonomisk oro är det kanske värt att påminna om att EU faktiskt är ett forum för att lösa konflikter tillsammans.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Malmström hade inte väntat sig att EU skulle få priset.

  – Det finns så många andra fantastiska kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i världen. Men det har ju ändå en viss logik. Just nu när det är populärt att kritisera EU är det här ett sätt att få folk att tänka efter lite om vad EU betyder — och hur alternativet hade varit om EU inte fanns.

  LÄS MER:
  EU får Nobels fredspris

  Utbildningsminister Jan Björklund (FP) välkomnar priset:

  – Det är ett mycket välförtjänt pris eftersom EU är det mest framgångsrika fredsprojektet i världshistorien. Under 1 000 år har européerna i princip inte gjort annat än att slå ihjäl varandra, så det här är en fantastisk utveckling.

  TT: Men vilken roll har EU spelat i denna fred, i jämförelse med maktbalansen mellan USA och dåvarande Sovjet?

  – Det är klart att det också spelat roll, men den viktigaste drivkraften har varit då östeuropéerna uppfattade den skillnad som fanns mellan Väst- och Östeuropa och kastade av sig det kommunistiska oket. Denna längtan efter en ny samhällsordning har varit oerhört betydelsefull för dagens EU.

  TT: Vad bör EU göra med prispengarna?

  – Ha ha. Det har jag inte hunnit fundera över ännu, men det finns ju en del hål att stoppa dem i så det bör inte bli några problem.

  Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för M, värjer sig mot dem som tycker att EU som fredsprojekt skulle vara en mossig tanke:

  – Att man river gränser mellan länder är avgörande för fred. Jag är glad över att Nobelkommittén påminner oss om det. Det är inte mossigt.

  Skulle inte EU kunna göra bra mycket mer för freden?

  – Självklart. EU är ett fredsprojekt för Europa. Men jag och många med mig försöker vidga det genom utvidgning för fler länder, men framför allt mer frihandel med resten av världen.

  – Att bygga gränser mot resten av världen är att förfela den fredstanke som EU bygger på.

  Kan det till och med vara farligt att göra det?

  – Absolut. Jag blir alltid provocerad av de kolleger som säger att det är så bra för fred och frihet att öppna gränser inom Europa, för att i nästa andetag påskina att vi behöver fler gränser mot Kina. Då har man inte lärt sig den europeiska läxan.

  Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) tycker att priset är högst berättigat:

  – Det var freden som var alltings början. Att bevara freden på en av krig härjad kontinent var det som gjorde att Tyskland och Frankrike låste produktionen av kol och stål för att ingen skulle kunna bygga en vapenindustri. Och så har detta projekt byggts vidare.

  Är det rätt tidpunkt? Skulle det inte kommit tidigare?

  – Jag tycker det. Jag minns, och var själv oerhört inblandad i det, när Balkan var i krig. Hur människor flydde i hundratusentals och blodet flöt i Europa. Nu ser vi Kroatien komma med, och Serbien blivit ansökarland. Att land efter land ansluter sig garanterar varaktig fred i Europa som varit krigens kontinent genom historien.

  LÄS MER:
  EU-kritiker Carl Schlyter (MP): Det är fel tidpunkt

  Foto: AP

  QUIZ | Testa dig!

  TEST:
  Har du bra koll på EU? Gör SvD:s quiz och utmana vänner här

  TT-SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X