438 dagarBildt-roll luktar Guldbagge – så bra är ”438 dagar”

Matias Varela och Gustaf Skarsgård som Johan Persson och Martin Schibbye.
Matias Varela och Gustaf Skarsgård som Johan Persson och Martin Schibbye. Foto: Josef Persson/SF Studios

Martin Schibbyes och Johan Perssons 438 dagar i fångenskap har blivit dokumentärt drama i regi av Jesper Ganslandt och med manus av Peter Birro. En film som betonar de två svenskarnas livsavgörande vänskap.

Under strecket
Publicerad
”438 dagar” handlar om att överleva även under sämsta tänkbara förhållanden.

”438 dagar” handlar om att överleva även under sämsta tänkbara förhållanden.

Foto: SF Studios
Annons

Sveriges längsta rättegång någonsin, med upp till 300 rättegångsdagar. Det väntar oljedirektörerna Ian Lundin och Alex Schneiter efter skandalen kring oljeborrningen i dåvarande Sudan, avslöjade Svenska Dagbladet den 15 augusti. Lundinhärvan är unik. Förundersökningen har pågått i nio år och omfattar över 50 000 sidor. Det är nattsvarta uppgifter som ligger till grund för internationella åklagarkammarens beslut att starta en utredning om medhjälp till grovt folkrättsbrott: 12 000 döda och över 160 000 människor på flykt i södra Sudan i slutet på 1990-talet och början av 2000-talet i ett blodigt inbördeskrig. 

Dock står inget om Lundin Oils affärer i Ogadenprovinsen i Etiopien. Det var dit journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson tog sig i hemlighet med hjälp av gerillan ONLF (Ogadens nationella befrielsefront) 2011 för att beskriva oljebolagens, inklusive Lundin Oils, förehavanden. Väl i Ogaden avslöjades paret ganska snart och togs till fånga av den etiopiska armén. Det tänkta reportaget gick alltså snett från början. Det blev ett annat i stället, om deras fångenskap i 438 dagar i etiopiskt fängelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons