Annons
X
Annons
X

Bildt låter EU ta över utrikespolitiken

INLÄGG EUROPA OCH SVERIGE

Carl Bildts uttalande om Libyen har vållat besvikelse. Var han bara feg? Var det hans tidigare engagemang i Lundinaffärerna med Libyen som låg bakom? Var den låga profilen motiverad av att han inte vill provocera regimen så att det skulle bli svårare för svenska medborgare att sig ur landet?

Det kan finnas en annan förklaring som hittills inte kommit fram. Allt sedan Lissabonfördraget började gälla så har Carl Bildt konsekvent endast talat i EU:s namn.

Vi hörde det senast i den utrikespolitiska debatten. EU:s utrikespolitik är densamma som Sveriges, underströk han gång på gång.

Annons
X

När Bildt besökte Europaparlamentets utrikesutskott i slutet av december 2009 så läxade han upp ledamöterna på sitt vanliga, småarroganta sätt. De var upprörda över att det svenska ordförandeskapet inte hade bjudit in medlemsländernas utrikes- ministrar till toppmötet i sedvanlig ordning. Nu är det så att Lissabonfördraget gäller, svarade Bildt.

Han menar att det nya fördraget skapar en självständig utrikespolitik för EU, där medlemslandet Sveriges eventuella avvikande åsikter inte får komma fram. Det räcker med EU:s utrikesrepresentant Cathy Ashton, var Carl Bildts tydliga besked.

EU är i färd med att bygga upp en enda utrikespolitik, genom en gigantisk utrikestjänst med tusentals tjänster, och ambassader på mer än 130 platser före 2013. Tanken är att dessa ska representera alla medlemsländer. Och Bildt tycker det är bra.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I det aktuella Libyenfallet var det Italiens utrikesminister Frattini som satte ribban för EU:s uttalande. Han var för ett fortsatt stöd till Libyens envåldshärskare. Bildt gick sedan ut och försvarade luddigheterna i uttalandet.

  Såväl Sarkozy som Cameron var ute i skarpare ordalag. Även Finlands Alexander Stubb talade om sanktioner. Men Bildts besatthet av en framtida europeisk supermakt leder honom till ställningstaganden som kommer i konflikt med vad svenska folket anser. Händelserna i Nordafrika och Mellanöstern visar att EU inte är moget för en enda gemensam utrikespolitik.

  EVA-BRITT SVENSSON (V)

  EU-parlamentariker

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X