Annons
X
Annons
X

Bildt läckte information till USA

Utrikesminister Carl Bildt (M) läckte information om vad som sades i hemliga regeringsförhandlingar 1976 till USA, skriver
Aftonbladet.

Av SvD
[object Object]
Carl Bildt och Olof Johansson på en bild från 1987. Foto: SCANPIX

Efter riksdagsvalet hösten 1976 jobbade Carl Bildt, som då var 27 år, som assistent åt dåvarande moderatledaren Gösta Bohman. Tillsammans med Centerns Thorbjörn Fälldin och Folkpartiets ledare Per Ahlmark satt Bohman och hans assistent med i slutna förhandlingar om hur regeringen skulle se ut.

Men Carl Bildt rapporterade om förhandlingarna till USA:s ambassad, som skrev en rapport till utrikesminister Henry Kissinger. Det skriver Aftonbladet, som har tagit del av dokument som Wikileaks kommit över.

Bildt berättade
bland annat hur partierna diskuterade kärnkraftsfrågan och hur regeringen skulle komma att se ut.

Annons
X

– Allt vi sa var hemligt. Inte bara för utländska intressenter, utan också för våra egna partier. Vi var väldigt noggranna att saker och ting inte skulle komma ut. Hade jag fått reda på att Bildt gick och babblade, då hade jag blivit väldigt irriterad, säger Per Ahlmark (FP) till Aftonbladet.

Också Thorbjörn Fälldin säger att förhandlingarna var hemliga. Mötet när Bildt lämnade informationen ska ha skett 1 oktober 1976. Carl Bildt erkänner att han förmodligen lämnat uppgifter till USA, men säger till Aftonbladet att han bara lämnade uppgifter som media rapporterade om.

– Det här var fullständigt oskyldigt, det stod i varje tidning,
säger Bildt till Aftonbladet.

Men enligt Aftonbladet skrev tidningen den 1 oktober att de tre partiledarna fortfarande vägrar ge besked om förhandlingarna.

För drygt ett år sedan
hotade Wikileaks att publicera en rapport som skulle visa att Carl Bildt var USA-informatör på 70-talet. Enligt Expressen planerade Wikileaks en smutskastningskampanj mot Sverige och Carl Bildt för att förhindra att Wikileaksgrundaren Julian Assange överlämnas från Storbritannien till Sverige, för att möta misstankar om bland annat våldtäkt. I den kampanjen skulle det bland annat finnas uppgifter om Carl Bildt som informatör åt USA på 70-talet.

Då skrev Bildt på sin blogg: ”Jaha. Nu väntar vi bara på att man också kommer att från att publicerar denna enligt deras mening ytterligt graverande rapport. Ty när det sker kommer denna del av den planerade “smutskastningskampanjen” snabbt att falla sönder och samman.”

I en intervju med Rolling Stone i januari förra året framförde Julian Assange själv uppgiften att Bildt varit informatör åt USA på 70-talet, som svar på frågan varför Julian Assange är rädd att han kommer att utlämnas från Sverige till USA. Julian Assange tog då också upp att Carl Bildt är vän till republikanske strategen Karl Rove.

”Av hönan är knappt en fjäder kvar.”
Carl Bildt

Om de uppgifter
som publiceras i Aftonbladet idag bygger på de rapporter Wikileaks pratade om för ett år sedan är oklart. Carl Bildt kommenterar också de nya uppgifterna på sin
blogg och skriver bland annat:

”Alldeles uppenbart var detta en fortsättning på den publicitet som Wikileaks närstående personer för något år sedan försökte intressera Expressen för och som den tidningen då kallade en 'smutskastningskampanj'. (...) Och nu – något år senare och via en annan kvällstidning – kommer så dessa dokument. Men av hönan är knappt en fjäder kvar.”

Wikileaks har offentliggjort en stor mängd hemliga dokument, bland annat om USA:s militär och dess agerande i Irak och Afghanistan.

År 2010 blev Assange misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång i Sverige.

Senare samma år greps han i Storbritannien. Efter en lång juridisk process beslutade högsta juridiska instans i Storbritannien i juni 2012 att Assange ska överlämnas till Sverige. Strax efteråt tog sig Julian Assange till Equadors ambassad i London, och fick politisk asyl i Equador. Sedan dess har han befunnit sig inne i ambassadsbyggnaden, eftersom han riskerar att gripas så snart han lämnar den.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se

SvD.se

Annons
Annons
X

Carl Bildt och Olof Johansson på en bild från 1987.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X