Annons
X
Annons
X

Bildt: ”Jag är ingen pudel”

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har av amerikanska ambassaden i Stockholm beskrivits som ”en medelstor hund med en stor hunds attityd”. I dag kommenterade han de mindre smickrande benämningarna om honom.

– Jag vet inte vilken hundras jag är, men jag är ingen pudel i alla fall, säger Carl Bildt.

Det var i samband med att Ukrainas utrikesminister Konstjantyn Hrysjtjenko var på besök i Stockholm som Carl Bildt mötte presskåren. De flesta frågorna handlade dock inte om Sveriges relationer med Ukraina utan om de senaste diplomatuppgifterna som läckt ut via Wikileaks.

Carl Bildt ville dock inte gå in närmare på den hundjämförelse som Robert Silverman, USA-ambassadens högste politiske tjänsteman, gjort.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Då får ni fråga en zoolog, jag är ingen expert på sådant, skämtade Bildt.

  Annons
  X

  Förutom hundliknelsen beskrivs Carl Bildt i dokumenten som en person med ”begränsad politisk förmåga”.

  – Jag brukar inte vilja recensera enstaka diplomater eller journalister, men det här tar jag med ett visst småleende, säger Carl Bildt.

  Carl Bildt har, enligt honom själv, haft en hektisk vecka och inte läst själva dokumenten som läckt ut till medierna. Han tänker heller inte läsa igenom dem framöver.

  – Jag har ögnat rubrikerna i tidningarna, men jag läser inte gamla amerikanska papper, det är inte min prioriterade uppgift för dagen, säger Carl Bildt.

  På frågan om Sveriges samarbete med USA vad gäller säkerhets- och underrättelsearbetet anser inte Carl Bildt att det finns något uppseendeväckande.

  – Vi har ett omfattande säkerhetssamarbete med många länder som har blivit allt intensivare och det känner de flesta till som kan någonting om detta. Det samarbetet vi har är riktigt, det är viktigt och det är nödvändigt, säger Bildt och menar att även om samarbetet är känt kan en del detaljer vara hemliga.

  – Detaljerad information som går fram och tillbaka mellan säkerhetspolisen och utländska säkerhetstjänster är hemlig. Konstigt vore det annars. Det kanske inte är känt för varje enskild riksdagsledamot men det är känt av riksdagens kontrollorgan, som finns för just detta och som ofta är belagd med sekretess, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X