Annons
X
Annons
X

Bildt hycklar om friheten på nätet

REPLIK INTERNET

Att hyckla är att göra en sak och säga något annat, att hålla andra till en etik man inte följer själv. Det gör Carl Bildt (21/1). Bildt kritiserar regimerna i Iran och Kina för att de begränsar möjligheten att kommunicera privat med omvärlden.

Utrikesministern talar om repressiva tendenser i utlandet. Om auktoritära krafter som hotar användarnas frihet på nätet. Inte ett ord nämns om att den moderatledda regeringen genomför samma åtgärder i Sverige.

En snabb resumé av vad regeringen har åstadkommit:

Annons
X

•Privatpolislagen Ipred ger privata intressen större befogenheter än polisen. Anonymiteten som garanteras i post- och telehemligheten kan brytas för att spåra de som hotar en kartelliserad bransch.

•FRA-lagen ger en statlig myndighet insyn i allt vi gör på nätet. Staten kan se de resor du bokar, de personer du dejtar, de tidningar du läser. För ”statens säkerhet” tillintetgörs medborgarnas källskydd och brevhemlighet.

•Lagen om trafikdatalagring innebär att all kommunikation ska loggas. Vem som pratade med vem, när, var och hur. Mobiltelefoner blir statliga spårsändare och våra uppkopplingar mot nätet registreras. Ingen åsikt ska kunna gå ospårad. (Denna lag är inte införd, men ligger färdigskriven för att kunna införas direkt efter valet 2010.)

Det var tre exempel. Hur har en minister i en regering som ägnar sig åt detta mage att kritisera Kina och Iran för liknande ingrepp i medborgarrätten? En socialdemokratiskt ledd regering är inte bättre.

Piratpartiet lever som vi lär. Medan Bildt är upptagen med att lägga rökridåer för den inhemska opinionen, bygger piratpartister och andra nätaktivister krypterade tunnlar åt regimkritiker i hela världen. Människor ges hjälp att kommunicera oavlyssnat.

Piratpartiet menar att nätet är den bästa garanten mot korruption, faktaförvanskning och nedtystning. Men då krävs det att grundläggande mänskliga rättigheter gäller även på nätet. Rättigheter som oceremoniellt avskaffas i Sverige. På nätet byggs framtidens demokrati. Vägen dit försvåras av Bildt och andra gammelpolitiker som klär gammaldags åsiktsförtryck i vackert nyspråk. Piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet i september. Tillsammans kan vi göra skillnad.

RICK FALKVINGE

partiledare Piratpartiet

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X