Bildt förutspådde Natointrång

Under strecket
Publicerad
Annons

Ubåtskränkningarna. Det må ha varit sovjetisk och kanske tysk aktivitet i våra vatten, men brittisk och amerikansk verksamhet har nog varit mer dramatisk och mer omfattande än vad vi har trott, skriver forskaren Ola Tunander som nyligen kom med en bok om händelserna i Hårsfjärden 1982.

Om Sverige skulle dras in i ett storkrig skulle vi säkerligen falla ned på västlig sida. Det är inte osannolikt att sovjetiska krigsplaner också omfattade svenskt territorium. Sovjetunionen hade, för att tala med Carl Bildt, klara motiv för ubåtsoperationer i svensk skärgård. Men utifrån detta faktum kan man inte dra slutsatsen att merparten av 1980-talets kränkningar var sovjetiska.
För västtyska ubåtar var svensk skärgård ett naturligt skydd mot sovjetiska ubåtsjaktstyrkor, vilket i sin tur borde ha ökat det sovjetiska intresset för svenska vatten. Detta är något som också framhävs av Ekéusutredningen. Motivbilden är komplex. Under 80-talet övade västtyska ubåtar operationer in mot den sovjetiska kusten från svenska hamnar (vid flottbesök). Hälften av de västtyska ubåtarna antogs vara avsatta för offensiva operationer mot de sovjetiska sjöförbindelserna längs den baltiska kusten. Dessa ubåtar skulle inte överleva länge utan användning av svensk skärgård för försörjning från depåfartyg med mera.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons