Annons
X
Annons
X

Bildt: ”Åström var en av Sveriges främsta diplomater”

Sverker Åström lämnade stora avtryck efter sig i Sveriges utrikespolitik. ”Det är svårt att överskatta den betydelse han hade”, säger utrikesminister Carl Bildt.

Foto: SCANPIX

Diplomaten Sverker Åström, som
avled i natt 96 år gammal, kallas av den tidigare socialdemokratiska utrikesministern Lena Hjelm Wallén för en gigant inom svensk diplomati.

– Han har under åren betytt väldigt mycket för många regeringar.

Han betydelse för svensk utrikespolitik går enligt henne inte att överskatta.

Annons
X

– Att ha en diplomat som konsekvent stod upp för alliansfriheten har haft stor betydelse för svensk säkerhetspolitik. Vår alliansfrihet kräver en konsekvens i handlandet och det hade han.

– Jag minns honom också som den elegante diplomaten, väldigt vänlig. Under senare år var han väldigt mån om att yngre kollegor skulle förstå diplomatins betydelse.

Utrikesminister Carl Bildt kommenterar diplomatens bortgång i ett mejl till SvD:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Sverker Åström var utan tvekan en av Sveriges främsta diplomater. Det är svårt att överskatta den betydelse han hade. Hans tankar var centrala för den tidens neutralitetspolitiska doktrin, som tjänade vårt land väl under en viktig period av vår moderna historia.”

  Enligt Ingvar Carlsson, tidigare statsminister och socialdemokratisk partiledare, hade Sverker Åström stor betydelse för både honom och andra svenska politiker.

  – Han var en person som kallades in när det var någon form av kris. Han hade stor betydelse för Tage Erlander, Östen Undén, Olof Palme och mig.

  – Han var den främste uttolkaren av den svenska neutralitetspolitiken.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X