Annons

Bildspel: Kraftwerks skivomslag

Foto: Steffen Schmidt / TT / NTB Scanpix

En ny utställning på designmuseet Röhsska fokuserar på Kraftwerks estetik. Här är en genomgång av formgivningen av Kraftwerks album.

Under strecket
Publicerad

I den lilla backspegeln på framsidan av omslaget syns Emil Schults ansikte ... (klicka på bilden för att se baksidan av albumet)

Bild 1 av 12

... på baksidan har däremot Wolfgang Flürs ansikte klippts in längst till höger.

Bild 2 av 12

Originalomslaget visade en så kallad Volksempfänger – en radioapparat – men byttes ut i samlingsboxen ”Der Katalog”. Klicka på bilden för att se det nya omslaget.

Bild 3 av 12

Varningsmärket som senare kom att bli skivans omslag var från början bara ett klistermärke som följde med vissa utgåvor.

Bild 4 av 12

På den engelskspråkiga versionen av detta album syntes J Staras bild på bandmedlemmarna på omslaget i stället för det svartvita foto som syntes på det tyska originalet. Klicka på bilden för att se pictogrammen som beskrivs i texten.

Foto: J StaraBild 5 av 12

De små pictogrammen representerar de sju låtarna på skivan.

Bild 6 av 12

Illustrationen på omslagets baksida är hämtad ur El Lisitskijs barnbok ”Suprematistisk berättelse om två kvadrater i sex konstruktioner”.

Bild 7 av 12

Hazeltine 1500, en datorterminal från 70-talet, pryder omslaget.

Bild 8 av 12

Rebecca Allen på Computer Graphics Laboratory ligger bakom 3D-moduleringen på skivomslaget.

Bild 9 av 12

”The Mix”-omslaget pryddes av bilder av medlemmarna som robotar, fotograferade av Günther Fröhling.

Foto: Günther FröhlingBild 10 av 12

Bilden gjordes först till "Techno pop" men användes aldrig. I stället syntes den först på "Tour de France"-singeln 1983. Klicka på bilden för att se frimärket som omslaget bygger på.

Bild 11 av 12

Det här ungerska frimärket från 1953 låg till grund för skivomslaget.

Bild 12 av 12

Autobahn

Omslaget på Kraftwerks genombrottsalbum är gjort av konstnären Emil Schult, som ligger bakom flera av gruppens albumkonvolut (och låttexter). Framsidan är en idyllisk målning av Autobahn. På baksidan sitter de dåvarande bandmedlemmarna Ralf Hütter, Florian Schneider, Klaus Röder och Wolfgang Flür. En intressant detalj är att det egentligen är Schult själv som sitter längst till höger, men på omslaget har i stället Wolfgang Flürs huvud klippts in på Schults kropp. Schults ansikte syns däremot i den lilla backspegeln som är målad på instrumentbrädan på omslagets framsida.

Annons
Annons
Annons