Annons
X
Annons
X

Familjeliv i såpastil

Muammar Gaddafi har sju söner och en dotter. Saif al-Islam, utbildad i London, är favoritsonen, medan bröderna Mutassim och Hannibal skämt ut sig offentligt: den ene som slösaktig festprisse, den andre som hustrumisshandlare.

Hannibal Gaddafi
Hannibal Gaddafi

”Familjen har försett lokala observatörer med tillräckligt mycket smörja för en libysk såpopera”, skriver USA-diplomater i Tripoli i hemliga ambassadrapporter som just släppts av Wikileaks.

Rapporterna, från åren 2008–2010, beskriver hur Gaddafis barn tilldelats egna maktsfärer och hur de blandar statens och sina egna privata intressen.

Den 68-årige Gaddafi har en son, Muhammed, från sitt sex månader korta äktenskap med skolläraren Fatiha. Muhammed är ordförande i Libyens olympiska kommitté. Han är också chef för landets statliga post- och telebolag, som äger och driver mobilnät och satellitkommunikationer.

Annons
X

Med sin andra hustru Safia har Gaddafi sju egna barn. Paret har också adopterat en son, Milad, och en dotter, Jana, som dödades när USA flygbombade Tripoli 1986. Hon blev bara fyra år.

Den 39-årige Saif al-Islam är ”kronprinsen”, den som utsetts att ta över riket efter diktatorn Gaddafi. Han lämnade Libyen 2006 sedan han hade kritiserat pappas regim, men återvände senare till fadershuset.

Arkitekten och ekonomen Saif al-Islam, utbildad på London School of Economics, har varit regimens mer sansade ansikte mot omvärlden. Han leder också den mäktiga Gaddafistiftelsen. Men i söndags visade han upp ett annat ansikte; i ett hotfullt tv-tal läxade Saif al-Islam upp libyerna och varnade för inbördeskrig om inte protesterna upphörde.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt brodern Saadi håller Saif al-Islam nu på att skriva en ny konstitution som kommer att presenteras inom kort. ”Efter detta positiva jordskalv, måste vi göra något för Libyen”, sade Saadi till Financial Times igår. Han sade också att deras far kommer att stanna kvar ”som landsfader och nationell rådgivare”.

  Saadi, 36, har en kort karriär som fotbollsspelare i Italien bakom sig. Han satt också i styrelsen för Juventus, som till 7,5 procent ägs av libyska affärsmän. Numera leder han det libyska fotbollsförbundet – efter en tid som kapten i landslaget.

  I ett av de läckta USA-dokumenten framställs Saadi som en partyprisse med drogproblem medan han bodde i Europa. Men de som fått de största skandalrubrikerna är sönerna Mutassim och Hannibal. Den förstnämnde är överstelöjtnant i armén och högste chef för nationens säkerhet. Och en man med dyra vanor.

  2008 försökte Mutassim pressa ordföranden för det statliga oljebolaget att ge honom 1,2 miljarder dollar i kontanter och olja. Mutassim ska också ha skålat in nyåret 2010 på Saint-Barthélemy/S:t Barts i Västindien, där han betalat miljoner för en privatkonsert med popdivan Beyoncé. Allt enligt USA-diplomater i Tripoli.

  Hannibal har gjort sig vida ökänd som en lynnig och våldsam man; 2004 togs han av fransk polis när han buskörde sin Porsche längs Champs-Elysée på fyllan – och i fel riktning. Han har också åkt fast för misshandel: hans gravida flickvän, senare hustru Alin Skaf, fick några smockor i Paris 2005 och näsan knäckt i London fyra år senare.

  I juli 2008 arresterades bägge – i två dagar – för att ha misshandlat sitt tjänstefolk på ett hotell i Genève. Libyen (pappa) svarade med att bojkotta import från alplandet, kalla hem sina diplomater och stänga schweiziska företags kontor i Libyen. Dessutom hölls två schweiziska affärsmän som gisslan i Libyen.

  De två yngsta sönerna heter Khamis, polisofficer, och Saif al-Arab, som uppges vara affärsman.

  Dottern Aisha, 34, är advokat. Hon var med och försvarade Iraks diktator Saddam Hussein 2004. Hon framträdde igår i libysk tv och förklarade att hon inte har lämnat landet.

  Annons
  Annons
  X

  Hannibal Gaddafi

  Bild 1 av 6

  Saadi Gaddafi

  Foto: AP Bild 2 av 6

  Saif al-Islam Gaddafi

  Bild 3 av 6

  Mutassim gaddafi

  Foto: AP Bild 4 av 6

  Aisha Gaddafi

  Foto: AP Bild 5 av 6

  Muammar Gaddafi

  Foto: AP Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X