Annons
X
Annons
X
Björn Granath 1946–2017

Bilder: Granaths kända roller – ”Tyngden på dalskidan!”

Den folkkära skådespelaren Björn Granath har gått bort vid 70 års ålder efter en tids sjukdom. Han är känd för en rad rolltolkningar – här listar vi några av dem.

Foto: SF Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

Foto: SF

Madickens pappa i Madicken

Björn Granath spelar Madickens pappa Jonas i filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker om Madicken. Filmerna Du är inte klok, Madicken och Madicken på Junibacken kom 1979 och 1980. Pappa Jonas är redaktör på tidningen ”Arbetets Härold” och är socialist.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

Direktör Jönsson i Sällskapsresan – Snowroller

”Tyngden på dalskidan, älskling!” är kanske en av filmsveriges mest kända filmrepliker, som de flesta vuxna svenskar känner till. Över två miljoner svenskar såg Lasse Åbergs Sällskapsresan – Snowroller när den gick upp på biograferna 1985. I filmen spelar Granath direktör Göte Jönsson, en snål och lite barsk man.

Flera uttryck från filmen har blivit populärkulturella referenser och reklamslogans i efterhand.

Granath kallar bland annat en tysk i en liftkö för ”liftwaffe”, från tyskans Luftwaffe. Uttrycket har sedermera blivit populärt i folkmun för liftpersonal.

Annons
X
Annons
X
Foto: SF Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Foto: SF

Lantarbetaren Erik i Pelle Erövraren

Björn Granath spelar lantarbetaren Erik. Filmen handlar om Pelle och hans far från Tomelilla som tänker utvandra till Amerika när modern i familjen dör. Deras pengar räcker inte så långt utan de far till Bornholm för att tjäna ihop de pengar som krävs för resan över Atlanten.

På Bornholm sägs det att man kan tjäna ihop mer pengar än i Sverige på en kort tid. Istället för att bli kvar under en kort tid som de till en början hade planerat, stannar de kvar på storgodset som lägst i den sociala rangordningen. Både Pelle och hans far får utstå en brutal behandling av godsförvaltaren Erik Paaske och övriga gårdsfolket.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: SF Bild 1 av 1

  Bild 4 av 5

  Foto: SF

  Rektor i Ondskan

  I filmatiseringen av Jan Guillous bästsäljare Ondskan från 2003 spelar Björn Granath internatskolans rektor. Som rektor är Björn Granath en sträng figur som blundar och till och med uppmuntrar pennalism bland eleverna. Filmen belönades med tre Guldbaggar och nominerades till en Oscar för bästa utländska film.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 5

  Foto: TT

  Kung Claudius i Hamlet

  Björn Granath var en del av Dramatens fasta ensemble i över 30 år. En av många roller Björn Granath hann med under sin långa karriär var som Kung Claudius respektive vålnaden i Hamlet på Dramaten 2008. Kung Claudius når tronen genom att mörda sin egen bror med gift och sedan gifta sig med den lönnmördade kungens fru.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X