Annons

Bildfusket som lurar läsarna - För och efter

Under strecket
Publicerad
I våras lät en rysk biskop retuschera bort ett dyrt armbandsur från sin handled, för att undvika kritik. Den fejkade bilden blev en världsnyhet och ledde till diskussion.
I våras lät en rysk biskop retuschera bort ett dyrt armbandsur från sin handled, för att undvika kritik. Den fejkade bilden blev en världsnyhet och ledde till diskussion. Foto: AP/PATRIARCHIA.RU

I våras lät en rysk biskop retuschera bort ett dyrt armbandsur från sin handled, för att undvika kritik. Den fejkade bilden blev en världsnyhet och ledde till diskussion.

Foto: AP/PATRIARCHIA.RU Bild 1 av 10
Foto: AP/PATRIARCHIA.RU Bild 2 av 10

1937 ses Stalin med Nikolai Yezhov, folkkommissarie för vattenförsörjningen. Till höger är han utbytt mot just vattnet i Moskvakanalen. Yezhov avrättades i februari 1940.

Bild 3 av 10
Bild 4 av 10

Matthew Brady anses vara en av världens första framgångsrika fotojournalister. 1865 porträtterade han några av de mest framträdande generalerna under det amerikanska inbördeskriget. Bilden var manipulerad. Ståendes, från vänster: Oliver Otis Howard, William Babcock Hazen, Jefferson Columbus Davis och Joseph Anthony Mower. Sittandes: John Alexander Logan, Sherman, Henry Warner Slocum och Francis P. Blair.

Foto: LIBRARY OF CONGRESS Bild 5 av 10

Brady var inte bara en duktig fotograf. Han var även en skicklig bildmanipulatör. Sittandes längst till höger på denna orginalbild klippte han in general Blair, som var en viktig pusselbit i kampen mot sydstaterna.

Foto: LIBRARY OF CONGRESS Bild 6 av 10

SvD:s fotografer behandlar bilder efter att de tagits. Här syns en oredigerad bild till vänster och en redigerad bild till höger. Bland annat har kontrast och exponering ändrats på den senare. Alla bilder du ser i tidningen har fått ”hjälp” med dessa element. Men inga objekt får tas bort eller sättas dit.

Foto: THERESE JAHNSON Bild 7 av 10
Foto: THERESE JAHNSON Bild 8 av 10

I själva verket var det Barack Obama som ledde tåget till mötessalen. Hosni Mubarak gick längst ut till vänster, lite bakom de andra.

Foto: AP Bild 9 av 10

När Hosni Mubarak leder följer Barack Obama. Åtminstone är det vad den egyptiska tidningen al-Ahram ville förmedla när USA:s president träffade Israels, Egyptens, Jordanien och Palestinas ledare för att diskutera freden i Mellanöstern.

Foto: AL-AHRAM Bild 10 av 10
Annons
Annons
Annons