X
Annons
X
”Melissa bor i lägenheten mitt emot det ”casa particular”, motsvarande bed and breakfast, där jag alltid bor. Huset är fallfärdigt, en gång när jag kom upp för trappan lossnade en stor bit av taket och trillade ner framför mina fötter.”
”Melissa bor i lägenheten mitt emot det ”casa particular”, motsvarande bed and breakfast, där jag alltid bor. Huset är fallfärdigt, en gång när jag kom upp för trappan lossnade en stor bit av taket och trillade ner framför mina fötter.” Foto: Robert Eliasson

Bilderna av Kuba som inte fick visas

Långläsning

Robert Eliassons bilder skulle ställas ut i Havanna. Men eftersom de skildrar en annan sida av landet än den som marknadsförs till turister godkändes bara två. Nu visas resten på Lydmar i Stockholm.

– Till viss del kan jag förstå dem, säger Robert Eliasson.

– Kuba är ett land som är beroende av turism, det är i princip det enda man kan försörja sig på sedan USA:s handelsblockad. Men jag är inte intresserad av att bara fota färgglada bilar och husfasader med patina, jag vill gräva djupare.

Läs även

”Melissa bor i lägenheten mitt emot det ”casa particular”, motsvarande bed and breakfast, där jag alltid bor. Huset är fallfärdigt, en gång när jag kom upp för trappan lossnade en stor bit av taket och trillade ner framför mina fötter.”

Foto: Robert Eliasson Bild 1 av 7

”Melissa och hennes kompis dansar med varandra för att sedan förenas i en varm kram. Det är en sådan ynnest att få ha kommit så fina människor så nära.”

Foto: Robert Eliasson Bild 2 av 7

”För att ha råd till mat hyr Melissas mamma ofta ut några rum till tillfälliga gäster. Här lagar en av dem mat på spisen som alltid står på eftersom den är trasig. Trots risken för explosioner har de inte råd att laga den så den går att stänga av.”

Foto: Robert Eliasson Bild 3 av 7

”Den här mannen arbetar på en tobaksplantage i Pinar Del Rio. Jag kom dit en kväll för att återkomma dagen efter. Men då var hela plantagen tömd. Polisen hade kommit och hämtat all personal, troligen hade de sålt tobak vid sidan om för att överleva.”

Foto: Robert Eliasson Bild 4 av 7

”De här ungdomarna spelar fotboll i ett nedlagt poolområde. Det finns många sådana, man har inte råd att fylla dem med vatten.”

Foto: Robert Eliasson Bild 5 av 7

”Jag har sett de här barnen växa upp. Här fotar jag dem i ett ögonblick då de inte, till skillnad från flickorna längre bort, fokuserar på mig och kameran.”

Foto: Robert Eliasson Bild 6 av 7

”Nora Elby, Melissas mamma, är oerhört en oerhört streetsmart entreprenör som håller sig lite på sin kant.”

Foto: Robert Eliasson Bild 7 av 7