Annons

Hon får första Lennart Hellsing-priset

”Jag är en person som nästan bara klär mig i svart, jag får mitt utlopp för färg när jag målar. Jag tycker om starka färger – den ordentliga upplevelsen av en bild”, säger Nathalie Ruejas Jonson.
”Jag är en person som nästan bara klär mig i svart, jag får mitt utlopp för färg när jag målar. Jag tycker om starka färger – den ordentliga upplevelsen av en bild”, säger Nathalie Ruejas Jonson. Foto: Eva Whitebrook

Det allra första stipendiet till Lennart Hellsings ära delas ut 5 juni 2020, på hans födelsedag. 100 000 kronor går till en bilderboksförfattare vars ”modiga och nyskapande bilder utstrålar styrka och kraft”. Hela tiden med barnets blick på världen.

Under strecket
Publicerad

I ”Låtsasheten” skildrar Nathalie Ruejas Jonson sin egen flykt in i fantasins värld när stimmet och stojet blir för mycket.

Foto: Nathalie Ruejas Jonson/ Urax förlag

”Ligg still!” är Nathalie Ruejas Jonsons senaste bok – ett kammarspel om ett litet barns ovilja att sova.

Foto: Nathalie Ruejas Jonson/Raben & Sjögren

”Jag älskar inte vakna” är skriven av Vanja Burdén och den kärnfulla texten lämnar mycket rum för Nathalie Ruejas Jonsons bildberättande.

Foto: Nathalie Ruejas Jonson/Rabén & Sjögren

När Nathalie Ruejas Jonson först fick samtalet från Rabén & Sjögren om Lennart Hellsing-stipendiet trodde hon att hon skulle bli ombedd att göra diplomet.

– De fick säga det flera gånger, för jag blev så chockad, säger hon på telefon från nyhetsredaktionen på TV4 där hon arbetar som grafiker, det vill säga är den som ”gör bilderna som finns bakom programledarna i sändning”.

Annons
Annons
Annons