Annons
X
Annons
X

Bilder: Världens häftigaste nyårsfester

Fyrverkerier, jätteklot, musik, ljusparader … Här är platserna där man vet hur ett nytt år ska firas.

Prag.

Foto: Istockphoto Bild 1 av 1

Bild 1 av 8

[object Object]
Prag. Foto: Istockphoto

Prag

Att möta det nya året i en av Europas vackraste stadskärnor är förstås en speciell upplevelse. Barer och restauranger håller öppet hela kvällen så det är lätt att flanera runt i gränderna och titta in lite här och där. När klockan närmar sig midnatt blir det allt trängre på stan och vid tolvslaget exploderar staden i fyrverkerier och ljusshower. Vill man vara mitt i smeten ska man hålla sig nära Karlsbron i den gamla stadsdelen. Bäst utsikt har man uppe vid Prags slott.

Annons
X
Annons
X

New York.

Foto: Istockphoto Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

[object Object]
New York. Foto: Istockphoto

New York

Den mest kända och populära traditionen i New Yorks nyårsfirande är det stora glänsande kristallklotet som glider nerför masten på taket på One Times Square. Detta har skett klockan tolv varje nyårsnatt i över 100 år. I år väntas över en miljon människor komma till Time Square där det förutom klotet också firas med fyrverkerier och konfetti.
Tycker man att det blir för trångt på Time Square kommer det att firas in ordentligt på flera platser i New York, till exempel i Prospect Park i Brooklyn. Som bonus ingår då en romantisk promenad över den vackra Brooklyn Bridge.

Annons
X
Annons
X

London.

Foto: Shutterstock Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

[object Object]
London. Foto: Shutterstock

London

Den som firar nyårsafton i London ska ta sikte på London Eye. För det är där det mesta händer när det nya året ska firas. Musik, ett tio minuter långt fyrverkeri och – inte minst – allsång i den givna nyårssången Auld Lang Syne.
Men eftersom ”endast” 180 000 människor får plats på festområdet blir det snabbt fullt. Så antingen gäller det att vara ute i god tid, eller hitta en annan plats där på lite avstånds kan uppleva Londons största nyårsfest. Ett tips är Themsens västra sida, mellan Westminster bridge och Waterloo bridge. Men även här gäller det att vara ute i god tid.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Rio de Janeiro.

  Foto: Istockphoto Bild 1 av 1

  Bild 4 av 8

  [object Object]
  Rio de Janeiro. Foto: Istockphoto

  Rio de Janeiro

  I Rio de Janeiro samlas drygt två miljoner människor på stränderna Copacabana och Ipanema för att festa när det vankas nyårsafton. Det bjuds på mycket musik och underhållning, och alla restauranger och barer vid stränderna håller öppet och dekoreras med ljus.
  Tolvslaget inleds med ett mäktigt 30 minuter långt fyrverkeri från pråmar ute i vattnet.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Sydney.

  Foto: Istockphoto Bild 1 av 1

  Bild 5 av 8

  [object Object]
  Sydney. Foto: Istockphoto

  Sydney

  I Sydney sparar man inte på nyårskrutet. Festen börjar redan klockan ett på eftermiddagen när mängder av människor samlas vid Sydneys hamn för att ta del av festligheterna. Underhållning, musikkonserter och en ljusparad med över 50 dekorerade skepp står på schemat.
  Det ordnas två stora fyrverkerier, ett familjefyrverkeri redan klockan 21 och ett vid midnatt. Det vid midnatt är förmodligen ett av världens mest sedda.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Berlin.

  Foto: Istockphoto Bild 1 av 1

  Bild 6 av 8

  [object Object]
  Berlin. Foto: Istockphoto

  Berlin

  Över en miljon festsugna människor letar sig till Berlin på nyårsafton. Anledningen är att den tyska nyårsfesten Silvester är en av de största i världen. Allra störst om du frågar stadens invånare.
  Firandets epicentrum är sedan murens fall 1989 Brandenburger Tor och vid midnatt är Strasse des 17 Juni från just Brandenburger Tor till Siegessäule en två kilometer lång och 80 000 kvadratmeter stor festplats med restaurangtält, dj:s, konsertscener med livemusik och massor av folk.
  Fyrverkerierna vid midnatt den 31 december tillhör Europas bästa.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Edinburgh

  Foto: Istockphoto Bild 1 av 1

  Bild 7 av 8

  [object Object]
  Edinburgh Foto: Istockphoto

  Edinburgh

  Edinburgh. Här pågår folkfesten Hogmanay (skottarnas ord för årets sista dag) i dagarna tre med allsång, dans, fackeltåg, mat, dryck och en musikfestival.
  Nyåret välkomnas inte bara med en lång fyrverkerieshow, utan också med väldens största Auld lang syne. En av höjdpunkterna är gatufesten på Royal Bank Street på nyårsafton.
  De modiga kan följa traditionen och bada nakna i det kalla vattnet under Forth Rail Bridge.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Las Veagas

  Foto: Shutterstock Bild 1 av 1

  Bild 8 av 8

  [object Object]
  Las Veagas Foto: Shutterstock

  Las Vegas
  På nyårsafton får Las Vegas neonskyltar hård konkurrens av den enorma fyrverkeriuppvisningen vid midnatt. Men innan det nya året gör entré är det stor gatufest på stadens mest kända gata, The Strip. Festområdet stängs av för biltrafik och hundratusentals människor skålar i champagne. Samtidigt som showerna pågår som vanligt på hotellen och teatrarna runt omkring.

  Respress

  Bilder: Resmålen vi snackar om 2016 svd.se Bilder: Ocensurerad erotik och andra världsarv svd.se Amerikanskt resemagasin hyllar Sverige svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X