Annons
Recension

Fokus Finland: 3 x Aho & Soldan – en fotosläkts berättelseBilder från när Finland blev modernt

Claire Aho, ”Barnen, björnen och kylskåpet”.
Claire Aho, ”Barnen, björnen och kylskåpet”. Foto: Liljevalchs

Finskt efterkrigsfotografi står i fokus för Liljevalchs sommarutställning. Claire Aho var en av Finlands pionjärer inom färgfotografin. Bara att få se hennes bilder är värt ett besök, skriver Joanna Persman.

Publicerad

Kameran zoomar in ett utsnitt ur historien – Helsingfors håller på att resa sig efter krigets tunga år. Landet återuppbyggs steg för steg. I bild efter bild visas industrialiseringens framsteg. Arbetet i båtvarv och på fabriker pågår. Det urbana livet pulserar. Gatorna fylls med bilar. Människor skyndar på. Svartvita stadspanoramor varvas med fotografiska utblickar mot landsbygden. Bilderna fångar en stämning av optimism och tillförsikt. Ett nytt, modernt liv gror om hörnet.

Finland firar 100 år av självständighet. Detta uppmärksammas med ett antal kultursatsningar även i Sverige. Liljevalchs, som på grund av den pågående ombyggnaden fortfarande befinner sig i exil, bjuder på en utställning med en anrik finländsk kultursläkt. Den tillfälliga, men välfungerande lokalen är en elegant paviljong på Armémuseums spatiösa gård.

Aho & Soldan, två pojkar. 1930-tal

Foto: Liljevalchs Bild 1 av 3

Aho & Soldan, 1930-tal

Foto: Liljevalchs Bild 2 av 3

Claire Aho, Marimekko. 1960-tal

Foto: Liljevalchs Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons