Annons
X
Annons
X

”Bilden av Moderaternas kris är missvisande”

Det är dags att Alliansen genomskådar den socialdemokratiska bluffen och går fram med en gemensam budget – oavsett vem som kommer rösta på den. Det skriver M-debattörerna Petter Månsby och Patrick Benabou.

Av SvD
Det nya politiska läget
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra efter sitt tal på Moderaternas "Sverigemöte" i Karlstad den 25 mars.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra efter sitt tal på Moderaternas "Sverigemöte" i Karlstad den 25 mars. Foto: Adam Ihse/TT

DEBATT | MODERATERNA

Svensk politik beskrivs allt oftare som splittrad. Därför är det fascinerande att se den nya enighet som har uppstått. Från liberaler missnöjda med migrationspolitiken till en vänster som känner blodvittring, alla tycks de vara rörande överens om att Moderaterna och därmed Alliansen nu genomgår en kris av historiska proportioner.

Lika överens är man om att denna kris orsakats av Anna Kinberg Batras förslag om att lägga fram en gemensam Alliansbudget, även om den kan få stöd av Sverigedemokraterna. Ivrigt målar man upp en bild av Moderaterna som svensk politiks sjuke man men för att parafrasera Mark Twain – ryktena om partiets död är kraftigt överdrivna.

Det råder ingen tvekan om att Moderaterna har tappat många väljare sett över en längre tidsperiod men analyserna landar ofta fel i sina försök att förstå varför man förlorat stöd. Detta kanske inte heller är så märkligt då de mest högljudda i debatten har varit politiska motståndare.

Annons
X

I valet 2010 fick Moderaterna stöd av 30 procent av väljarna. 2014 sjönk det till 23 procent. Stödet har alltså minskat under en lång tid. Det finns flera möjliga förklaringar och fler partier kan ha vunnit på Moderaternas tapp. Men det går inte att ignorera det faktum att Sverigedemokraterna är det parti som gynnats allra mest och att detta har sin grund i missnöje med migrationspolitiken. Det stod klart redan efter förra valet.

Centerpartiets uppmärksammade uppgång har många likheter med hur Miljöpartiet förväntades utmana SD om tredjeplatsen 2014. Om någon säker slutsats går att dra från brexit eller presidentvalet i USA så är det att opinionsundersökningar och valresultat inte är samma sak. Centerns uppgång kan vara reell men det vet vi först på valnatten.

Oavsett hur opinionen ser ut nu är det absurt att helt knyta Moderaternas minskade väljarstöd till budgetbeskedet. Som om partiets räddning ligger i att backa från detta beslut och istället gå till val på att inte genomföra sin egen och Alliansens politik. En innovativ politiskt strategi som bäst kan sammanfattas i ”självmord är bästa försvar”.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Partier som inte ens försöker få igenom den egna politiken kommer aldrig att vinna förtroende hos någon.

  Det antyds också att denna kamikazestrategi är nödvändig för att hålla ihop Alliansen. Annars kommer Centern och Liberalerna söka sig till Löfvens trygga famn. Framförallt framhålls Centern som en möjlig samarbetspartner. Partiet har gjort det förut. De som torgför detta scenario bortser dock från flera viktiga förändringar i svensk politik.

  Det centerparti som Annie Lööf leder idag är ett annat än det parti som gav stöd åt Socialdemokraterna under 90-talet. Man står nu längst till höger av Allianspartierna i frågor om välfärd, anställningstrygghet och skatter. Annie Lööfs stärkta ställning har följt på en tuff retorik med udden riktad mot socialdemokratin. Ingen lär väl ha glömt hennes löfte att hellre äta upp sina skor än bli ett stödhjul till Löfven. Man kan fråga sig hur länge detta nyfunna stöd finns kvar om borgerliga väljare får intrycket av att en röst på Centern är detsamma som en röst på Socialdemokraterna.

  I ett allt mer fragmentiserat politiskt landskap regerar det parti med bäst förmåga att vinna andra partiers stöd. Där är Socialdemokraterna betydligt svagare än Moderaterna och detta vet man också om. Därför jobbar man ihärdigt för att splittra Alliansen och skambelägga alla försök till en enad Alliansbudget. Med ett miljöparti i kris och ett opålitligt vänsterparti är detta det enda som håller Socialdemokraterna kvar i Rosenbad. Samtidigt visade man i opposition att man inte hade några svårigheter att samarbeta med SD för att stoppa sänkningen av statlig inkomstskatt. Ett dubbelspel som fortsatt i regeringsställning då man sökt SD:s stöd för en ny upphandlingslag. Man har heller aldrig gett tydliga besked om hur man ska agera under omvända förhållanden.

  Även om de rödgröna blir mindre än Alliansen regerar man vidare som om valet aldrig hänt. Den enda värdegrund som man själv verkar rätta sig efter är Machiavellis. Det är dags att Alliansen genomskådar bluffen och går fram med en gemensam budget, oavsett vem som kommer rösta på den.

  Valförlusten 2014 hade sin grund i ett förlorat förtroende i migrations-, försvars- och rättsfrågor. Moderaterna har gjort flera viktiga förändringar på dessa områden i närtid men det är inte rimligt att förvänta sig att det redan ska ha gett resultat.

  När ett förtroende väl är förlorat tar det betydligt längre tid att vinna tillbaka men en sak är säker. Partier som inte ens försöker få igenom den egna politiken kommer aldrig att vinna förtroende hos någon.

  Petter Månsby

  talskrivare för M-politiker och ekonom

  Patrick Benabou

  förste vice ordförande, Muf Värmland

  Annons
  Annons
  X

  Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra efter sitt tal på Moderaternas "Sverigemöte" i Karlstad den 25 mars.

  Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X